Μηχανοδηγοί της Hellenic Train προχωρούν σε απεργία για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών


Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι μηχανοδηγοί της Hellenic Train την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου. Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης ανακοίνωσε αυτή την απόφαση στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να προστατεύσουν την ασφάλεια όσων χρησιμοποιούν καθημερινά το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η απεργία έχει ως κύρια αιτήματα την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, που περιλαμβάνει την επιτακτική ανάγκη για άμεση και καθολική λειτουργία της τηλεδιοίκησης και της φωτοσήμανσης σε ολόκληρο το δίκτυο. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι αυτές οι υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή νέων σοβαρών ατυχημάτων, όπως αυτό των Τεμπών, που είχε θρηνητικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, η ολοκλήρωση των έργων υποδομής και επιδομής είναι επιτακτική ανάγκη. Τα συστήματα ETCS, φωτοσήματα και τηλεδιοίκηση πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των τρένων.

Η διαρκής συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου επίσης αναγνωρίζεται ως κρίσιμη για τη μείωση των κινδύνων και για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών. Ο καθαρισμός από φυσικά εμπόδια που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα, όπως κορμοί δέντρων, είναι επίσης στην ατζέντα των αιτημάτων.

Οι μηχανοδηγοί ζητούν επιπλέον επενδύσεις σε νέο τροχαίο υλικό, ιδίως στις προαστιακές γραμμές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ασφάλεια μετακινήσεων. Προειδοποιούν ότι η ασφάλεια των μετακινήσεων είναι ευθύνη του συνόλου και ζητούν τη στήριξη των πολιτών για την προστασία του σιδηροδρομικού μέσου.

Η Hellenic Train, ωστόσο, επιστρατεύει νομικά μέσα κατά της απεργίας, ισχυριζόμενη ότι τα περισσότερα από τα αιτήματα του σωματείου σχετίζονται με την αρμοδιότητα του ΟΣΕ. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά κινητοποιήσεων, δεδομένου ότι εφαρμόζει αυτή την τακτική και σε προηγούμενες περιπτώσεις.

Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί την Τετάρτη 9/10, με την απόφαση να αναμένεται να ανακοινωθεί την ίδια ημέρα το απόγευμα.

Πηγή: newsbeast.gr