Μέτρα Προστασίας και Αλλαγές στη Δικαιοσύνη για την Παραβατικότητα Ανηλίκων


Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, συζήτησε για τα αυξανόμενα φαινόμενα παραβατικότητας ανηλίκων και τα μέτρα που προτείνονται για την αντιμετώπισή τους σε συνέντευξή της στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη μείωση του ορίου ηλικίας από τα 15 στα 14 έτη, γεγονός που αλλάζει το τρόπο διαχείρισης των ανηλίκων από τη δικαιοσύνη. «Έχουμε διαπιστώσει μέχρι σήμερα ότι παιδιά άνω των 15 ετών έχουν προφυλακιστεί για κακουργηματικές πράξεις. Επιπλέον, δεν θα υπάρχει αναστολή στις ποινές όπως ίσχυε προηγουμένως», εξήγησε η κ. Δημογλίδου.

Σε σχέση με την παραμέληση εποπτείας ανηλίκων, τόνισε ότι οι ποινές θα γίνουν αυστηρότερες. Πολλοί μπορεί να υποστηρίξουν ότι αυτό δεν θα αποτρέψει τα παιδιά από την κακή συμπεριφορά, αλλά σύμφωνα με την εκπρόσωπο, στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς, που παίζουν βασικό ρόλο. «Αν οι γονείς γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν βαρύτερες ποινές, ελπίζουμε να δραστηριοποιηθούν ώστε να ενισχύσουν την εποπτεία των παιδιών τους», σημείωσε.

Η κ. Δημογλίδου επίσης αναφέρθηκε στην εφαρμογή Panic Button, η οποία αναμένεται να είναι διαθέσιμη για το κοινό. «Θα είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη εφαρμογή. Οι γονείς και τα παιδιά θα μπορούν να τη κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο. Παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την προστασία των ανηλίκων και θα περιλαμβάνει και το κουμπί πανικού My Button, για παιδιά άνω των 12 ετών, ώστε να μπορούν να καλέσουν άμεσα την αστυνομία σε περίπτωση κινδύνου», ανέφερε.

Πηγή: newsbeast.gr