Μείωση Θετικότητας και Κρουσμάτων COVID-19 στην Κοινότητα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ


Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την περίοδο 14-20 Οκτωβρίου, συνεχίζεται η μείωση στη θετικότητα για SARS-CoV2 καθώς και στους δείκτες που σχετίζονται με την εξέλιξη της λοίμωξης covid-19. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 580 νέες εισαγωγές με covid-19, έξι νέες διασωληνώσεις και 19 θάνατοι.

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών τις τελευταίες 4 εβδομάδες ήταν 626, με την παρούσα εβδομάδα να αναφέρεται μείωση. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν έξι, με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό διασωληνώσεων των προηγούμενων 4 εβδομάδων να ανέρχεται σε επτά. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 23.

Από την 27η Σεπτεμβρίου, η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86 αναγνωρίστηκε από τον ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ίδιας κατηγορίας. Το στέλεχος KP.3 κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς ωστόσο τα στελέχη αυτά να συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα παραμένει σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να καταγράφει σημαντική μεταβολή.

Αναφορικά με την γρίπη και τις αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις, η θετικότητα για γρίπη ανευρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με σποραδική μόνο ανίχνευση θετικών δειγμάτων. Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται επίσης σε χαμηλά επίπεδα, όπως και τα κρούσματα Σοβαρής Οξείας Λοίμωξης Αναπνευστικού ανά 1.000 επισκέψεις.

Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή από τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, σχετικά με την τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής. Επίσης, ο γενικός πληθυσμός καλείται να περιορίζει τις επαφές του με ευάλωτους, εφόσον παρουσιαστούν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Δεν ανιχνεύθηκαν θετικά δείγματα αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) ούτε στην κοινότητα ούτε σε νοσοκομεία. Πηγή: newsbeast.gr