Μεγάλες Αλλαγές στον Τομέα των Κληρονομιών και Διαθηκών στην Ελλάδα


Με σημαντικές τροποποιήσεις προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης στον τομέα των κληρονομιών και των διαθηκών, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της Ιώαννας Μάνδρου στο MEGA. Αυτές οι αλλαγές, οι οποίες έχουν ήδη λάβει την έγκριση του πρωθυπουργού, αφορούν τόσο τους κληρονόμους όσο και τους κληροδότες σε μια διαδικασία που παρέμενε αμετάβλητη από το 1946.

Μερικά από τα κύρια μέτρα που αναμένονται περιλαμβάνουν την κατάργηση των ιδιόχειρων διαθηκών, γεγονός που σημαίνει ότι όλες οι διαθήκες θα πρέπει να συντάσσονται αποκλειστικά από συμβολαιογράφο. Έτσι, οποιαδήποτε ιδιόχειρη διαθήκη θα αγνοείται, ακόμα και αν έχει καταγραφεί.

Επιπλέον, θα εισαχθεί ένας χρονικός περιορισμός για την αποδοχή της διαθήκης. Οι κληρονόμοι δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποδέχονται ή να αποποιούνται τη διαθήκη χωρίς χρονικά περιθώρια, τα οποία θα καθοριστούν εντός της διαδικασίας. Αυτό γίνεται προκειμένου να αποτραπεί η κατάσταση όπου πολυάριθμα ακίνητα μένουν εγκαταλειμμένα καθώς οι κληρονόμοι δεν αναλαμβάνουν δράση.

Μια ακόμα σημαντική αλλαγή αφορά τη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος στους συντρόφους ζωής, οι οποίοι μέχρι σήμερα αποκλείονταν από τη διαδικασία, ακόμα και αν δεν είχαν παντρευτεί ή δεν είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Αυτό αποτελεί πρόοδο στη δίκαιη μεταχείριση των σχέσεων.

Αντίθετα, οι σύζυγοι που διατηρούν τυπικές σχέσεις, όπως αυτοί που βρίσκονται σε διάσταση, θα έχουν περιορισμένα δικαιώματα στην κληρονομία του εκλιπόντος. Επιπλέον, οι υπερήλικες γονείς θα εξαιρούνται από την κληρονομιά που θα κατευθυνθεί σε νεότερους συγγενείς.

Τέλος, θα εισαχθούν κληρονομικές συμβάσεις, επιτρέποντας την προληπτική τακτοποίηση των κληρονομικών ζητημάτων εν ζωή, ώστε να αποφεύγονται οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ των κληρονόμων.

Πηγή: newsbeast.gr