Μάχη με τις φλόγες στο Ξυλόκαστρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε κρίσιμη κατάσταση


Οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και αγωνίζονται σε πέντε πύρινα μέτωπα στο Ξυλόκαστρο, όπου η φωτιά ξέσπασε το πρωί της Κυριακής 29/9. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, η πύρινη λαίλαπα έχει κατακαίει περίπου 50.000 στρέμματα. Ο Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και ανέφερε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται σε περιοχές όπως η Σοφιανά, τα Σπατανέικα, το Ξανθοχώρι, η Ευρωστίνα και το Μαύρο Όρος.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, 478 πυροσβέστες επιχειρούν με 16 ομάδες δασοκομάντος και 154 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εθελοντών και μηχανημάτων έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και δυνάμεων της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, και το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ κινητοποίησε τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη από τον μηχανισμό rescEU. Τα αεροσκάφη, προερχόμενα από την Κροατία και την Ιταλία, έχουν ήδη φτάσει στη χώρα.

Από αέρος, μέχρι στιγμής, έχουν απογειωθεί 22 εναέρια μέσα για την καταπολέμηση της φωτιάς, που περιλαμβάνουν 14 ελικόπτερα (εκ των οποίων τα 2 για συντονισμό) και 8 αεροσκάφη.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει το δικό της κλίμα, καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. «Χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή», δήλωσε, εκφράζοντας την έκπληξή του για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πηγή: newsbeast.gr