Κλιμάκωση θανάτων στην εργασία και η επείγουσα ανάγκη για μέτρα ασφάλειας


Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) επισημαίνει την ανησυχητική κατάσταση της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. «Η εκρηκτική κλιμάκωση των θανάτων στην εργασία τις τελευταίες πέντε ημέρες, με οκτώ εργαζόμενους να χάνουν τη ζωή τους, αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο το σημαντικό πρόβλημα», αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Η συνομοσπονδία αναφέρεται στην «έκρηξη των εργατικών δυστυχημάτων», τονίζοντας ότι το 2024, 109 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 174 έχουν τραυματιστεί σοβαρά σε επαγγελματικά ατυχήματα, γεγονός που είναι «απολύτως προδιαγεγραμμένο, αναμενόμενο και μη αποδεκτό».

Σύμφωνα με διαρκή έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, υπολογίζεται ότι 2.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα από επαγγελματικές νόσους, ενώ η επίσημη καταγραφή από τις αρχές είναι μηδενική.

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο υπουργείο Εργασίας, οι οποίες περιλαμβάνουν την πολιτική προτεραιοποίησης του ζητήματος της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, την επαναφορά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και τη λειτουργία του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία. Περιλαμβάνονται επίσης η πραγματική καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων και η ίδρυση φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου και ασθενειών.

Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι αυτό έχει γίνει σε ένα περιβάλλον που καταφέρνει την αποκατάσταση της ισορροπίας και καλεί το υπουργείο Εργασίας να αναλάβει άμεσες δράσεις, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση στις ενέργειες αυτές είναι τραγική. «Αυτά τα μέτρα θα έχουν άμεση και θετική επίδραση στην Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία», τονίζει, ζητώντας την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Πηγή: newsbeast.gr