Κλείσιμο του 3ου ειδικού σχοείου Χανίων λόγω κρούσματος νορβηγικής ψώρας


Εντοπίστηκε κρούσμα νορβηγικής ψώρας στο 3ο ειδικό σχολείο Χανίων την Παρασκευή, το οποίο οδήγησε στο άμεσο κλείσιμο της σχολικής μονάδας. Ο Αντώνης Βαρδάκης, αντιδήμαρχος Παιδείας, δήλωσε ότι η κινητοποίηση ήταν γρήγορη. «Ακολουθήσαμε τις οδηγίες του υγειονομικού, οι καθαρίστριες καθάρισαν το σχολείο και στη συνέχεια εξειδικευμένος συνεργάτης ανέλαβε την απολύμανση του χώρου. Αναμένουμε τις επίσημες οδηγίες από τη Δευτέρα για το αν και για πόσο διάστημα θα παραμείνει κλειστό το σχολείο», ανέφερε.

Η ψώρα είναι μια δερματική νόσος που προκαλείται από το παράσιτο Sarcoptes scabiei var.hominis. Το ενήλικο θηλυκό άκαρι τρυπώνει στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, όπου ζει και αναπαράγεται. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο κνησμό, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, και εξανθήματα που μοιάζουν με σπυράκια. Ο κνησμός γίνεται πιο έντονος τη νύχτα γιατί το άκαρι είναι πιο ενεργό λόγω της θερμοκρασίας του σώματος.

Η νορβηγική ψώρα είναι πιο σοβαρή και μεταδοτική μορφή της νόσου, που παρατηρείται συχνότερα σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή ηλικιωμένα άτομα. Αυτή η μορφή μπορεί να εκδηλωθεί με εκτενείς δερματικές βλάβες όπου μπορεί να μην εμφανίζονται τα συνήθη συμπτώματα όπως το εξάνθημα ή ο κνησμός. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί ακόμη και με σύντομη δερματική επαφή ή μέσω μολυσμένων αντικειμένων, όπως ρούχα ή κλινοσκεπάσματα.

Για την πρόληψη, θα χορηγηθεί προληπτική φαρμακευτική αγωγή στους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους και τους μαθητές που είχαν επαφή με το κρούσμα. Πηγή: newsbeast.gr