Καθαρισμός των Εκλογικών Καταλόγων και η Υπόθεση των Πολιτών που Ψηφίζουν από το 1908


Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, το εκλογικό σώμα στη χώρα μας περιλαμβάνει 9.760.364 γυναίκες και άνδρες. Ωστόσο, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι άνω των 80 ετών φαίνεται ότι είναι πολύ περισσότερες από τον πραγματικό αριθμό τους. Αυτό ενδέχεται να προκαλεί σύγχυση στις εκλογές και επηρεάζει τη διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων.

Για πρώτη φορά, το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να εκτελέσει μια συντονισμένη εκκαθάριση αυτών των εκλογικών καταλόγων. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία είναι ότι στη χώρα μας υπάρχουν 10.000 πολίτες που έχουν γεννηθεί το 1908, δηλαδή είναι 116 ετών και εξακολουθούν να δικαιούνται να ψηφίζουν.

Οι λόγοι πίσω από αυτή την κατάσταση είναι πολλοί. Ένας σημαντικός αριθμός οφείλεται σε Έλληνες που απεβίωσαν στο εξωτερικό χωρίς να δηλωθούν στις προξενικές αρχές, γεγονός που είναι πλέον υποχρεωτικό. Επίσης, πριν από την έναρξη λειτουργίας του «Μητρώου Πολιτών», δεν υπήρχε ενιαίο πληροφοριακό σύστημα, και όταν συντελούνταν μεταδημοτεύσεις, η εγγραφή των δημοτών δεν διαγραφόταν αυτόματα από τον δήμο προέλευσης. Επιπλέον, υπήρξε το ζήτημα με γυναίκες που είχαν παντρευτεί πριν από το 1983 και που, αλλάζοντας το επώνυμό τους λόγω γάμου, δεν είχαν διαγραφεί από τις προηγούμενες εγγραφές τους.

Η διαδικασία των διαγραφών θα γίνει σύμφωνα με τον νόμο 5083/24, που αφορά την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα.

Πηγή: newsbeast.gr