Καταστροφική εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων προκαλεί ανησυχία στους κτηνοτρόφους


Σε κατάσταση εγρήγορσης βρίσκονται οι αρμόδιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξαιτίας των χιλιάδων κρουσμάτων ευλογιάς των αιγοπροβάτων που έχουν σημειωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει απελπισία και ανησυχία στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βλέπουν τα κοπάδια τους να συρρικνώνονται. Κάθε μέρα εντοπίζονται νέα κρούσματα, από τον Έβρο μέχρι τη νότια Πελοπόννησο.

Η πρώτη εμφάνιση της ευλογιάς των προβάτων σημειώθηκε στα μέσα Αυγούστου στον Έβρο, ενώ η νόσος έχει επεκταθεί σε περιοχές όπως οι Σέρρες, η Δράμα, η Ξάνθη, η Μαγνησία και, πιο πρόσφατα, σε Κόρινθο και Μεσσηνία. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί συνολικά 104 εστίες από τον Έβρο έως την Πελοπόννησο, με περισσότερα από 17.000 ζώα να έχουν θανατωθεί.

Στο πλαίσιο των μέτρων που αποφασίστηκαν, οι αρμόδιοι με τομεάρχες του πρωτογενούς τομέα έχουν δώσει εντολή να κλείσουν τα σφαγεία για τουλάχιστον 10 ημέρες, συνοδεύοντας αυτό με περιορισμούς στη μετακίνηση των προβάτων για βοσκή και αναπαραγωγή. Παρόλο που η ευλογιά των προβάτων δεν μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους, η εξαιρετική μεταδοτικότητα της νόσου μεταξύ των ζώων προκαλεί σοβαρές ανησυχίες.

Πηγή: newsbeast.gr