Κατάσταση Συναγερμού στη Χώρα Εξαιτίας της Ευλογιάς των Αιγοπροβάτων


Η χώρα βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση συναγερμού λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Από την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων σε Μαγνησία και Κορινθία, επιβλήθηκε απαγόρευση σφαγών και μετακινήσεων της συγκεκριμένης ζωικής παραγωγής για διάστημα δέκα ημερών. Οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται ανησυχητικά.

Η ευλογιά είναι μια πολύ μεταδοτική ζωονόσος, η οποία δεν επηρεάζει τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους. Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, η χώρα μας αντιμετωπίζει έναν ακόμα σοβαρό επιδημιολογικό κίνδυνο. Χάρη σε μια τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν αρμόδιοι φορείς, αποφασίστηκε η επιβολή αυστηρών μέτρων μετακίνησης για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου.

Οι υπηρεσίες κτηνιατρικής εργάζονται ήδη εντατικά, έχοντας ενεργοποιήσει όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα στην περιοχή που επλήγη, με στόχο τον περιορισμό της νόσου. Έλεγχοι πραγματοποιούνται στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ. και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ. από τα κρούσματα.

Σήμερα, η ευλογιά έχει εντοπιστεί σε 104 εστίες στη χώρα, με 81 από αυτές να βρίσκονται στον Έβρο και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών, μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα για την περιορισμό της κρίσης.

Πηγή: newsbeast.gr