Καταγγελίες για Προβλήματα στην Πρόσβαση στην Άμβλωση στην Ελλάδα: Αντιφάσεις και Ηθικές Απέχθειες


Η άμβλωση είναι νόμιμη στην Ελλάδα από το 1986, ωστόσο πολλές γυναίκες καταγγέλλουν ότι όταν επισκέπτονται δημόσια νοσοκομεία για να προχωρήσουν σε διακοπή κύησης, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό προσπαθεί να τις αποθαρρύνει. Ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται αιτιολογίες που παραπέμπουν σε μεσαιωνικούς χρόνους, όπως “είναι αμαρτία” ή “θα σε τιμωρήσει ο Θεός”. Μια γυναίκα που μίλησε στην εκπομπή του MEGA “Εξελίξεις Τώρα” αναφέρεται σε μια φίλη της, την οποία συνόδευσε σε δημόσιο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνοι της κλινικής δεν παρείχαν καμία ψυχολογική στήριξη και την παρακίνησαν να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Η ταλαιπωρία συνεχίστηκε και μετά την επέμβαση. Όταν η φίλη της επισκέφθηκε ξανά το νοσοκομείο λόγω αιμορραγίας, ανακοινώθηκε ότι η αρχική διαδικασία δεν είχε πραγματοποιηθεί σωστά, με αποτέλεσμα να χρειαστεί δεύτερη επέμβαση και τελικά μια τρίτη. Αυτή η διαδικασία είχε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της και τη ζωή της, καθώς η περίοδός της σταμάτησε για μήνες.

Ένας γιατρός του ΕΣΥ τονίζει την ταξική διάσταση του ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι οι οικονομικοί λόγοι μπορεί να καταστήσουν τις υπηρεσίες υγείας λιγότερο προσβάσιμες σε γυναίκες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Σημαντική είναι και η παρατήρηση από φοιτητές ιατρικής ότι οι αιτίες για την άρνηση των ιατρών να προχωρήσουν σε εκτρώσεις σχετίζονται με ηθικούς λόγους.

Επιπλέον, μια ωφελούμενη γυναίκα από το κέντρο Red Umbrella Athens κατήγγειλε ότι όταν ζήτησε βοήθεια λόγω ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αντιμετώπισε μεταξύ άλλων αντιρρήσεις και πιέσεις από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, οι οποίες βασίστηκαν σε ηθικά επιχειρήματα. Αυτές οι εμπειρίες επιβεβαιώνουν την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του ιατρικού προσωπικού σχετικά με τα δικαιώματα γυναικών και τις επιλογές τους.

Πηγή: newsbeast.gr