Καπνός από τη φωτιά στην Κορινθία φτάνει στην Κρήτη λόγω των ανέμων


Ο καπνός από τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Κορινθία από την Κυριακή 29/9 έχει ταξιδέψει μέχρι την Κρήτη, καλύπτοντας απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων. Όπως δήλωσε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, οι ισχυροί άνεμοι έχουν συμβάλει στην εξάπλωση του καπνού και η δορυφορική εικόνα που ανήρτησε αποτυπώνει καθαρά την κατάσταση.

Η ανάρτηση του Κολυδά αναφέρει: «Μεγάλη εξάπλωση παρουσιάζει ο καπνός από την φωτιά στην Κορινθία και διακρίνεται πολύ καθαρά μέχρι και την Κρήτη σε απόσταση 360 km. Λόγω της διατήρησης του ΒΔ ρεύματος αυτό το τριήμερο ο καπνός διαχέεται και σε μεγάλο μέρος του Νοτιοανατολικού Κρητικού, περίπου 700km μακριά από την εστία της πυρκαγιάς».

Στον τομέα της πυρόσβεσης, οι δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη με διάσπαρτες εστίες κοντά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, όπου δυστυχώς σημειώθηκαν θάνατοι δύο νέων ανδρών. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν υφίσταται ενεργό μέτωπο, αν και οι εστίες είναι συγκεντρωμένες σε δυσπρόσιτες περιοχές όπως η Ευρωστίνα, το Ξανθοχώρι και το Σοφιανά. Η ένταση των ανέμων είναι χαμηλή, 2-3 μποφόρ, γεγονός που διευκολύνει τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, με 490 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομάντος και 159 οχήματα να συμμετέχουν στη διαδικασία. Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης εθελοντές και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Από αέρος, η υποστήριξη παρέχεται από 31 εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένων 17 ελικοπτέρων και 14 αεροσκαφών, εκ των οποίων δύο είναι από την Ιταλία.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (UCPM) για τη λήψη βοηθείας, με τρία αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου CL-415 να αναμένονται σήμερα από την Ιταλία και την Κροατία. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 41 αγροτοδασικές πυρκαγιές, με τις 37 από αυτές να αντιμετωπίζονται άμεσα στην αρχική τους φάση, ενώ οι υπεύθυνες δυνάμεις εξακολουθούν να καταπολεμούν άλλες τέσσερις.

Πηγή: newsbeast.gr