Καλοκαίρι και Φθινόπωρο σε σύγκρουση με επικίνδυνες καιρικές μεταβολές ενόψει


Ο καιρός θα υποστεί μια δραματική μεταβολή από το μεσημέρι της Κυριακής (29/09), καθώς αναμένονται επικίνδυνες καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας. Αυτές οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και κεραυνούς. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την ξηρασία μπορεί να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών σε περιοχές που δεν θα δεχτούν βροχή.

Πριν από αυτή τη βίαιη μεταβολή, ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες θα θυμίζουν καλοκαίρι μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 34° με 35° C και την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί. Σύμφωνα με τον Μαρουσάκη, η Ήπειρος και η Κεντρική Ελλάδα θα βιώσουν αυτή τη θερινή ανάπαυλα, αλλά μετά ακολουθεί μια δραστική πτώση της θερμοκρασίας.

Η αναμενόμενη αλλαγή οφείλεται στην έλευση ενός ψυχρού μετώπου από την κεντρική Ευρώπη, το οποίο θα προκαλέσει έντονη διαφορά πίεσης. Ως αποτέλεσμα, θα εκδηλωθούν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, που θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και εν συνεχεία ανατολικότερα και νοτιότερα τμήματα της χώρας. Για την περιοχή της Αθήνας, αν και την Κυριακή οι θερμοκρασίες θα πλησιάσουν τους 34° με 35° C, τη Δευτέρα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 26° με 27° C.

Ανάμεσα στους κινδύνους που συνδέονται με αυτή τη βίαιη αλλαγή είναι οι επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, που αναμένονται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο, με καταιγίδες που μπορεί να συνοδεύονται από χαλάζι και κεραυνούς. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη λόγω των θυελλωδών ανέμων που θα αναπτυχθούν, οι οποίοι μπορεί να εντείνουν την ξηρασία και τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε περιοχές που δε θα προσληφθούν βροχές.

Πηγή: newsbeast.gr