Ημερομηνίες και Υπολογισμός του Πάσχα για το 2025


Το Πάσχα αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές γιορτές της Χριστιανοσύνης, τιμώντας την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Κάθε χρόνο, η ημερομηνία του Πάσχα διαφέρει λόγω της μεθόδου υπολογισμού της, η οποία βασίζεται στο πασχάλιο και την εαρινή ισημερία. Για το έτος 2025, το Πάσχα θα εορταστεί την Κυριακή 20 Απριλίου. Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά τη Δευτέρα 14 Απριλίου, με τις περισσότερες λειτουργίες και θρησκευτικούς εορτασμούς να κορυφώνονται τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου, στις 19 του μήνα.

Η ημερομηνία του Πάσχα καθορίζεται σύμφωνα με την απόφαση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου το 325 μ.Χ. Ειδικότερα, το Ορθόδοξο Πάσχα υπολογίζεται με το παλιό ημερολόγιο που ακολουθείται από την ορθόδοξη εκκλησία και γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, εφόσον δεν συμπίπτει με το εβραϊκό Πάσχα. Από την άλλη πλευρά, το καθολικό Πάσχα υπολογίζεται με το νέο, Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Ενόψει των εορτών, θα ήταν καλό να σημειώσετε και άλλες σημαντικές ημερομηνίες. Η Καθαρά Δευτέρα το 2025 πέφτει στις 3 Μαρτίου και σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, ενώ η Κυριακή των Βαΐων γιορτάζεται στις 13 Απριλίου, μία εβδομάδα πριν το Πάσχα.

Η πανσέληνος και η εαρινή ισημερία είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ημερομηνία του Πάσχα. Οι διαφορές ανάμεσα στο Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα οφείλονται στο γεγονός ότι τα δύο δόγματα χρησιμοποιούν διαφορετικά ημερολόγια για τον υπολογισμό τους. Αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες για να προγραμματίσετε σωστά το Πάσχα σας το 2025, φροντίζοντας παράλληλα για τις οικογενειακές και θρησκευτικές παραδόσεις σας.

Πηγή: newsbeast.gr