Η Υπερβολή και η Μυθοπλασία στην Κοινωνία των Μετεωρολόγων


Είναι θλιβερό να βλέπει κανείς ορισμένους προγνώστες του διαδικτύου να καταφεύγουν σε υπερβολές και δραματοποιήσεις σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, μόνο και μόνο για να κερδίσουν προσωπική προβολή. Αυτές οι ανυπόστατες αναφορές για δήθεν ακραία φαινόμενα δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο παρά τη φιλοδοξία κάποιων να κάνουν το όνομά τους γνωστό.

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος, αναφέρει ότι η πραγματικότητα είναι απλή και ξεκάθαρη: Το Σαββατοκύριακο αναμένονται ζεστές θερμοκρασίες, φθάνοντας έως και 32-34°C, και μπορεί να φτάσουν και 35°C σε μέρη όπως η Βοιωτία και η Φθιώτιδα. Κάθε χρόνο παρατηρούνται τέτοιες ανόδους στη θερμοκρασία τον Σεπτέμβριο, επομένως δεν υπάρχει λόγος πανικού. Από τη Δευτέρα, οι θερμοκρασίες θα πέσουν κατά 8°C κατά μέσο όρο, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, θα πνέει Βορειοδυτικός άνεμος 5-7 μποφόρ, με τοπικές εντάσεις που μπορεί να φτάσουν και τα 8 μποφόρ, κυρίως στο Ιόνιο. Οι εκτιμήσεις περί «επικίνδυνης μεταβολής» είναι ανακριβείς. Η βροχόπτωση που θα παρατηρηθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα πρόκειται να επηρεάσει μόνο το 8-10% της χώρας, κυρίως στην Θράκη και στο Βόρειο-Ανατολικό Αιγαίο, με σποραδικές καταιγίδες.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι 26-27°C είναι ιδανικές θερμοκρασίες για την εποχή και ότι να αποδίδονται οι φυσιολογικές καιρικές μεταβολές σε «κλιματική καταστροφή» είναι ανεύθυνο και προκαλεί αχρείαστο πανικό. Οι επαγγελματίες του τομέα οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό με ψυχραιμία και ακριβείς πληροφορίες, αποφεύγοντας τις υπερβολές για λίγη παραπάνω δημοσιότητα.

Στην ουσία, οι «προγνώστες του πανικού» εκμεταλλεύονται τη φυσική ανησυχία των πολιτών, επιλέγοντας την οδό της υπερβολής αντί της υπεύθυνης ενημέρωσης. Η πραγματική μετεωρολογία απαιτεί ψυχραιμία, ακρίβεια και ειλικρίνεια, και όχι εντυπωσιακούς τίτλους ή ανυπόστατες προβλέψεις που αποσκοπούν στο να διατηρήσουν κάποιους στην επικαιρότητα. Στον τομέα αυτό, όλοι οι επαγγελματίες κάνουν λάθη, και όσο λιγότερα είναι αυτά, τόσο πιο υπεύθυνοι είναι απέναντι στους πολίτες. Η τρέχουσα κατάσταση της μετεωρολογίας έχει γίνει ένα κακόγουστο σόου, καθώς πολλές φορές η υπερβολή αντικαθιστά την αλήθεια.

Πηγή: newsbeast.gr