Η Υιοθέτηση του Προσωπικού Αριθμού και οι Αλλαγές στην Ταυτοποίηση των Πολιτών


Η κυβέρνηση προγραμματίζει σύντομα την εισαγωγή ενός νέου συστήματος για τη δημιουργία ενός Προσωπικού Αριθμού, ο οποίος θα αφορά κάθε πολίτη και θα διευκολύνει τις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Ο αριθμός αυτός θα αποτυπώνεται στις νέες αστυνομικές ταυτότητες, επιτρέποντας την επαλήθευση της ταυτότητας στις δημόσιες υπηρεσίες. Έτσι, οι πολίτες θα χρειάζεται να χρησιμοποιούν έναν μόνο αριθμό για όλες τις δημοσύντες τους, αντικαθιστώντας άλλους, όπως ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Η εισαγωγή του Προσωπικού Αριθμού είχε καθυστερήσει σχεδόν ένα χρόνο, καθώς η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) είχε εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη διαχείριση των δεδομένων που θα περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες. Πιο συγκεκριμένα, σε απόφαση της ΑΠΔΠΧ, αναφέρθηκε ότι το ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης στις ταυτότητες περιέχει στοιχεία, όπως τα επώνυμα των γονέων και τον αριθμό δημοτολογίου, τα οποία δεν είναι υποχρεωτικά σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτές οι ανησυχίες είχαν σαν αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου 150.000 ευρώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η διαδικασία απόκτησης του Προσωπικού Αριθμού αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2024 μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myinfo, από όπου οι πολίτες θα μπορούν να διαμορφώσουν τον μοναδικό τους αριθμό. Κάθε αριθμός θα περιέχει ένα γράμμα του αλφαβήτου, δύο αριθμούς και τον ΑΦΜ του πολίτη. Ο σχεδιασμός αυτός στοχεύει στην ευκολότερη και γρηγορότερη ταυτοποίηση των πολιτών.

Η εφαρμογή του Προσωπικού Αριθμού αναμένεται να επιφέρει αρκετά οφέλη. Πρώτον, θα απλοποιήσει τις διαδικασίες ταυτοποίησης, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας τις δημόσιες συναλλαγές. Δεύτερον, θα ενισχύσει την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, περιορίζοντας την ανάγκη αποθήκευσης πολλών αριθμών ταυτοποίησης. Επιπλέον, η χρήση ενός μόνο αριθμού για όλες τις συναλλαγές θα μειώσει την αναστάτωση που προκαλεί η ανάγκη να θυμόμαστε πολλαπλούς αριθμούς.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει δηλώσει ότι οι απαιτούμενες τροποποιήσεις εφαρμόζονται και αναμένονται αποτελέσματα εντός τριών μηνών, με σκοπό τη γρήγορη ολοκλήρωση του έργου. Ωστόσο, εγείρεται το ερώτημα για τους πολίτες που ήδη έχουν εκδώσει τις νέες ταυτότητες, αν θα χρειαστεί να εκδώσουν νέες. Ο Προσωπικός Αριθμός θα εκδίδεται μια φορά και θα παραμένει αμετάβλητος καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του πολίτη, καταργώντας την ανάγκη για επαναλαμβανόμενες διαδικασίες.

Πηγή: newsbeast.gr