Η συμφωνία του Κογκρέσου για την παράταση του προϋπολογισμού εν μέσω εκλογών


Οι ηγέτες των κομμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι έχουν επιτύχει συμφωνία για τη βραχυπρόθεσμη παράταση του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού κράτους, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αυτή η κίνηση στοχεύει στην αποφυγή παράλυσης των δημόσιων υπηρεσιών καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Ο προϋπολογισμός για το 2025 έπρεπε να εγκριθεί από το Κογκρέσο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, διαφορετικά οι υπηρεσίες θα κινδύνευαν από έλλειψη χρηματοδότησης.

Η συμφωνία, που δεν περιλαμβάνει τον επίμαχο νόμο SAVE Act, αναβάλει επίσης την περαιτέρω συζήτηση για τα δημοσιονομικά μέχρι μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, κατά τις οποίες θα κριθεί ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Γερουσίας και της προεδρίας. Το επόμενο Κογκρέσο θα αναλάβει τα καθήκοντά του μετά τον Ιανουάριο, όταν θα γίνει και η προεδρική ορκωμοσία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν ζητήσει για αρκετές εβδομάδες να συνοδεύεται κάθε κείμενο προϋπολογισμού από νομοσχέδιο που θα απαιτούσε από τους ψηφοφόρους να αποδεικνύουν την ιθαγένεια τους, μια απαίτηση που συνδέεται με τις προτάσεις του πρώην προεδρού Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη, μια ψηφοφορία για το SAVE Act, που προέβλεπε την παράταση του προϋπολογισμού για έξι μήνες, απέτυχε.

Η νέα συμφωνία θα τεθεί σε ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και περιλαμβάνει επιπλέον χρηματοδότηση 231 εκατομμυρίων δολαρίων στην Secret Service, καθώς και 47 εκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια κατά την προεδρική ορκωμοσία. Ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, σχολίασε ότι θα έπρεπε να είχε υπάρξει συμφωνία νωρίτερα.

Πηγή: newsbeast.gr