Η Σταμάτα Κολιού: Από το Μανχάταν στην Τήνο και η αγάπη της για το μαγείρεμα στον Πύργο


Από τον Πύργο στην Τήνο, η Σταμάτα Κολιού αφιερώνει κάθε πρωί στις 8 το μαγείρεμα στο μαγειρείο της Σχολής Καλών Τεχνών. Ετοιμάζει γεύματα και γλυκά για τους σπουδαστές, δείχνοντας με την καρδιά της την αγάπη της για τη μαγειρική.

Η Σταμάτα, μιλώντας στο Newsbeast, αναφέρει τη ζωή της στην Αμερική και τα χρόνια που σέρβιρε σε εργάτες και στελέχη εταιρειών στο coffee car που διατηρούσε στο Μανχάταν. Έφυγε από την Τήνο με τους γονείς της στην ηλικία των δώδεκα και, αφού πέρασε αρκετά χρόνια στην Αμερική, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1996 λόγω οικονομικών δυσχερειών. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, όμως η οικογένεια αποφάσισε να επιστρέψει στην Τήνο, όπου και ξεκίνησαν επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η προσαρμογή στην Τήνο ήταν πιο δύσκολη για την κόρη της, που αντιμετώπισε πολλές αλλαγές. Η μεγάλη κόρη της είχε εκφράσει ανησυχία για την νέα τους ζωή, αλλά η Σταμάτα δεν είχε προβλήματα στην προσαρμογή. Ξεκίνησαν με ένα μαγαζί τουριστικών ειδών και στη συνέχεια άνοιξαν καφέ στον Πύργο.

Μετά από έναν χωρισμό, η Σταμάτα ανέλαβε το καφέ που είχαν αποκτήσει. Όλα άλλαξαν όταν δέχθηκε την πρόταση να μαγειρεύει για τους μαθητές της Σχολής Καλών Τεχνών, ανέλαβε λοιπόν τη σίτισή τους τονίζοντας ότι τα νιώθει σαν δικά της παιδιά. Το ημερήσιο πρόγραμμα της είναι απαιτητικό και γεμάτο, καθώς κάθε πρωί ετοιμάζει γεύματα και γλυκά για τους σπουδαστές.

Διατηρεί μια σχέση με τα παιδιά της Σχολής, ενδιαφερόμενη για τις προτιμήσεις τους. Μαγειρεύει με λεπτομέρεια και φροντίδα, ώστε κανείς να μην φεύγει νηστικός. Ο χειμώνας για εκείνη δεν είναι μελαγχολικός, παρά τις προκλήσεις, καθώς η ζωή της είναι γεμάτη δραστηριότητες και δράση.

Η Αμερική παραμένει στη μνήμη της ως η δεύτερη πατρίδα της, αλλά η καρδιά της είναι στον Πάνορμο. Αν και έχει ανάμεικτα συναισθήματα για τη ζωή που πέρασε εκεί, δεν θα άλλαζε την Τήνο με τίποτα. Η εμπειρία της στην Αμερική της έχει δώσει πολύτιμα εφόδια, αλλά καθώς μεγαλώνει, η επιθυμία της είναι να ζει και να εργάζεται στον τόπο της.

Πηγή: newsbeast.gr