Η Πολιτιστική Κληρονομιά του Μίμη Πλέσσα στην Ελληνική Μουσική


Η ζωή του Μίμη Πλέσσα είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία της ελληνικής μουσικής. Πέθανε το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, μία εβδομάδα πριν από τα 100 του χρόνια. Υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα που άφησε πίσω του μια πλούσια κληρονομιά στο τραγούδι και τη σύνθεση. Στην ηλικία των 27 ετών, το 1952, απέσπασε το πρώτο βραβείο μουσικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και κατέκτησε την πέμπτη θέση στους πιανίστες των ΗΠΑ. Ξεκίνησε να απασχολείται στη σύνθεση την ίδια χρονιά.

Η συνθετική του δραστηριότητα εκτείνεται σε περισσότερα από 50 χρόνια και η μουσική του έχει καλύψει πολλές πτυχές της τέχνης, όπως θέατρο, κινηματογράφο, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με πολλούς από τους κορυφαίους Έλληνες τραγουδιστές, συμβάλλοντας καθοριστικά στην καριέρα τους μέσω των τραγουδιών που έχει δημιουργήσει.

Μεταξύ των πιο διάσημων κομματιών του περιλαμβάνονται τα “Έχω στενάχωρη καρδιά”, “Θα πιώ απόψε το φεγγάρι”, “Μέθυσε απόψε το κορίτσι μου” και “Βρέχει φωτιά στη στράτα μου”. Συνολικά, ο Μίμης Πλέσσας κυκλοφόρησε 57 δίσκους και έγραψε μουσική για 104 ταινίες και 70 τηλεοπτικές σειρές, συμπεριλαμβανομένων των τραγουδιών για την τηλεοπτική σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης».

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, διηύθυνε σημαντικές ορχήστρες παγκοσμίως και αναγνωρίστηκε για την προσφορά του στη μουσική. Το 2000, τιμήθηκε από τον Δήμο της Αθήνας με το “χρυσό μετάλλιο της πόλης” για την πενηντάχρονη συνεισφορά του στην ελληνική μουσική και τον πολιτισμό. Το 2001, έλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το 2002 βραβεύτηκε στο Ηρώδειο για 50 χρόνια στην ελληνική μουσική σκηνή. Το 2004 αναγνωρίστηκε ως “Άνθρωπος της Χρονιάς” για τη συνολική του προσφορά, ενώ το 2006 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Προσωπικοτήτων.

Πηγή: newsbeast.gr