Το καλοκαίρι του 2023, ο αμπελώνας που ίδρυσε ο Ευάγγελος Αβέρωφ στο Μέτσοβο, μαζί με τις αμπελοοινικές παραδόσεις της περιοχής, συμπεριελήφθη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Αυτή η αναγνώριση δεν αποτελεί απλώς ένα δείγμα αναγνώρισης της σημασίας της περιοχής, αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς που μεταδίδεται μέσω των γενεών.
Η αναφύτευση του αμπελώνα από τον Ευάγγελο Αβέρωφ το 1958-1959 υπήρξε ζωτικής σημασίας για την προστασία του. Σήμερα, οι κληρονόμοι του συνεχίζουν να τον φροντίζουν με προσοχή, εφαρμόζοντας τεχνικές συντήρησης όπως η κατασκευή μικρών αναβαθμίδων από φυσικά υλικά για να περιοριστεί η διάβρωση του εδάφους.
Ο αμπελώνας δεν είναι μόνο μια γεωργική επιχείρηση, αλλά και ένας πολιτιστικός θησαυρός που συνδέεται με την ταυτότητα και την πολιτισμική φυσιογνωμία του Μετσόβου. Το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρίζει τη σημασία αυτής της παράδοσης, συνεχίζοντας τις προσπάθειες διάσωσης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σύμφωνα με τη Σύμβαση της UNESCO.
Στις αρχές του φθινοπώρου, ο αμπελώνας προετοιμάζεται για τον τρύγο, μία διαδικασία που γίνεται χειρωνακτικά με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας. Φέτος, οι περισσότερες ποικιλίες έχουν ήδη τρυγηθεί νωρίς, και η αναμονή για το Cabernet Sauvignon συνεχίζεται. Καθόλη τη διάρκεια της τρυγής, τα πουλιά και οι καφέ αρκούδες παραμονεύουν για να δοκιμάσουν τα σταφύλια, καθιστώντας την διαδικασία ακόμα πιο ζωντανά διαδραστική.
Οι άνθρωποι που εργάζονται στον αμπελώνα εκπροσωπούν τη συνέχιση μιας παράδοσης, αποδίδοντας τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά που κάνουν το κρασί του Μετσόβου μοναδικό. Οι προσπάθειές τους συντελούν στην προβολή των κρασιών που φέρουν την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Μέτσοβο», ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη σημασία αυτού του αμπελώνα στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.
Πηγή: newsbeast.gr