Η μνήμη του Κρίτωνα Κονσουλίδη ζωντανεύει στην Καβάλα 83 χρόνια μετά τον ηρωικό του θάνατο


Λίγες μέρες πριν από την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, οι απόγονοι και οι τοπικές αρχές στην Καβάλα συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τη μνήμη του υπολοχαγού Κρίτωνα Κονσουλίδη. Το δάφνινο στεφάνι που κατατίθεται στη μαρμάρινη προτομή του, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, αποδεικνύει ότι η μνήμη του ζει έντονα 83 χρόνια μετά τον ηρωικό του θάνατο στα βουνά της Ηπείρου. Η προτομή, που απεικονίζει έναν νέο άνθρωπο με χαμόγελο, έχει γίνει σύμβολο του ηρωισμού και της αγάπης προς την πατρίδα, καθώς και ένα σημείο αναφοράς για τους πολίτες της Καβάλας.

Ο Κρίτωνας Κονσουλίδης γεννήθηκε το 1920 στην Καβάλα και, μόλις το 1938, εντάχθηκε στη στρατιωτική σχολή Ευελπίδων, όντας ο πρώτος Καβαλιώτης που εισήχθη στη σχολή αυτή. Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, προήχθη σε Ανθυπολοχαγό και υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Στις 17 Ιανουαρίου 1941, ενώ αγωνιζόταν, τραυματίστηκε σοβαρά από εχθρικό βλήμα και, παρά την αυτοθυσία και την ακατάβλητη θέλησή του, εξέπνευσε λόγω των τραυμάτων του.

Η θυσία του δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς ο διοικητής του Τάγματος αναγνώρισε την προσφορά του, τονίζοντας σε επιστολή του προς τον πατέρα του ότι η ηρωική του πράξη συνέβαλε στη δημιουργία ενός λαμπρού εθνικού οικοδομήματος για το μέλλον. Παρακάτω, αναφέρθηκε ότι η θυσία του Κονσουλίδη αναγνωρίστηκε και με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, που του απονεμήθηκε μεταθανάτια το 1945.

Η μνήμη του Κρίτωνα Κονσουλίδη τιμάται κάθε χρόνο με μία λιτή εκδήλωση που διοργανώνει το παράρτημα Καβάλας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, με την κατάθεση στεφάνου και την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης. Η προτομή του έγινε μάλιστα κεντρικό σημείο αναφοράς στην πόλη, αναδεικνύοντας τον ηρωισμό του και την αναγνώριση του αγώνα που έδωσε για την πατρίδα.

Ο Δήμος Καβάλας τοποθέτησε την προτομή του Κριοτάνα Κονσουλίδη το 1973, με την μικρή πλατεία που τη φιλοξενεί να αποκτά τελικά το όνομά του το 2000. Η σορός του θάβεται αρχικά στο δημοτικό νεκροταφείο Ιωαννίνων και κατόπιν μεταφέρεται στο μαυσωλείο “των πεσόντων εν πολέμω αξιωματικών” στην είσοδο του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών.

Πηγή: newsbeast.gr