Η Ιστορία των Ιπποτών: Εγκαίνια Έκθεσης στη Ρόδο


Στο μεσημέρι της σημερινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «From the Knights Hospitallers to the Knights of Malta», που διοργανώνεται από το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Νοσηλευτικό Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας, στο παλάτι των Ιπποτών στη Ρόδο. Την τελετή εγκαινίων τίμησε με την παρουσία της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ παρόντες ήταν ο μέγας μάγιστρος του τάγματος Fra’ John T. Dunlap, καθώς και πολιτικοί εκπρόσωποι της περιοχής, όπως ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης.

Η υπουργός Πολιτισμού, στον χαιρετισμό της, τόνισε τη σημασία της έκθεσης και την ιστορική διάσταση της ημέρας, καθώς είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη μεγάλου μάγιστρου στην Ελλάδα από την έναρξη διπλωματικών σχέσεων με τη Μάλτα το 2021. Υπογράμμισε ότι η Ρόδος, όπου το Τάγμα είχε εξέχουσα παρουσία για 217 χρόνια από το 1310 έως το 1523, αποτελεί έναν τόπο πλούσιας ιστορίας και πολιτισμού.

Η νέα μόνιμη έκθεση έχει δημιουργηθεί με τη φροντίδα του Τάγματος και τη δραστήρια συμμετοχή της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, αντικαθιστώντας μία προηγούμενη που χρονολογείτο από το 1999. Περιλαμβάνει τέσσερις αίθουσες με οθόνες, σημαντικά εκθέματα και έγγραφα, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εικόνα της μακρόχρονης διαδρομής του Τάγματος, καθώς και αναπαραγωγές όπως η Πράξη Δωρεάς του Καρόλου Ε’ και η εικόνα της Παναγίας του Φιλερήμου.

Στο κλείσιμο, η κ. Μενδώνη εξέφρασε την ελπίδα η έκθεση να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μελλοντικές συνεργασίες που θα προάγουν την κοινή πολιτιστική κληρονομιά και σχέσεις μεταξύ του Τάγματος και της Ελλάδας. Επιπλέον, επισημάνθηκε η σημασία της συνεχούς προσφοράς του Τάγματος, ιδιαίτερα στην τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: newsbeast.gr