Η γενιά του Σαράντα, καθώς φεύγει με το πέρασμα του χρόνου, αφήνει πίσω της μια ζωντανή παρακαταθήκη. Οι ήρωες που αγωνίστηκαν στη Στρατιά του 1940-41, Έλληνες και Ελληνίδες, έζησαν την εποχή εκείνη με διαφορετικές πτυχές του Πολέμου, είτε στο μέτωπο είτε στα μετόπισθεν. Σήμερα, οι λιγοστοί επιζώντες από εκείνους τους αγώνες αποτελούν ζωντανές αναφορές σε μια εποχή ηρωισμού και αυτοθυσίας.
Ο Τύπος της εποχής διαδραμάτισε καίριο ρόλο, καταγράφοντας τις δραματικές εξελίξεις των 216 ημερών που κράτησε η μάχη της Ελλάδος. Μέσα από τις εφημερίδες, οι Έλληνες δημοσιογράφοι, πολλοί εκ των οποίων έσπευσαν στα πεδία των μαχών, διέσωσαν τη μνήμη εκείνων των μηνών. Μεταφορές ειδήσεων, πολεμικές ανταποκρίσεις και φωτογραφίες κατέστησαν εφικτή την επικοινωνία μεταξύ μαχόμενων στρατιωτών και άμαχου πληθυσμού, διατηρώντας ζωντανό το ηθικό της Πατρίδας.
Οι δημοσιογράφοι εκείνης της εποχής, μεταξύ των οποίων εμβληματικές μορφές όπως οι Γ. Βλάχος, Στρ. Μυριβήλης και Σπ. Μελάς, μετέφεραν τον παλμό της μάχης, περιγράφοντας τις θυσίες των στρατιωτών και προτρέποντας τους πολίτες να υποστηρίξουν την προσπάθεια. Τα μορφώματα του λόγου τους τροφοδοτούσαν το φρόνημα του λαού, προβάλλοντας τον ηρωισμό των στρατευμένων.
Αξίζει να αξιοποιήσουμε αποσπάσματα από τις εφημερίδες εκείνης της περιόδου για να αναβιώσουμε το Έπος. Τα πρωτοσέλιδα, τα κύρια άρθρα, οι ανταποκρίσεις και ακόμα οι προσωπικές επιστολές γονέων που ενημερώνονταν για τις απώλειες των παιδιών τους, καθιστούν φανερό το κλίμα της εποχής. Επιπλέον, η καθημερινότητα του κόσμου αποτυπώνεται μέσα από ανακοινώσεις, θεατρικές παραστάσεις και γελοιογραφίες που υπήρχαν στις εφημερίδες.
Μέσα από αυτή την αναδρομή ξεδιπλώνεται η ψυχή ενός ολόκληρου λαού που επέλεξε την τιμή και την αξιοπρέπεια, αντιστεκόμενος σε υπέρτερους εχθρούς. Η δύναμη της ηθικής νίκησε την αριθμητική και στρατιωτική υπεροχή και η Ελλάδα του Σαράντα δίδαξε την ανθρωπότητα την αξία της ελευθερίας και της επιλογής.
Αξιοποιώντας όλα τα παραπάνω, αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, τιμώντας τους ηρωικούς νεκρούς και τους ζωντανούς που μετρούν ακόμη τις συναισθηματικές και σωματικές τους πληγές. Οφείλουμε πολλά σ’ εκείνους που εξασφάλισαν τη νεώτερη Ελλάδα, μια Ελλάδα ελεύθερη και υπερήφανη.
Πηγή: newsbeast.gr