Στην κεντρική πλατεία της Φαρκαδόνας, δύο κάτοικοι, ο 70χρονος Γιάννης Μέμηλας και ο 65χρονος Ηλίας Καραμάνος, παρατηρούν την αλλαγή στην καθημερινότητα τους. Εν μέσω της καταιγίδας Daniel που χτύπησε την περιοχή πριν από 14 μήνες, οι συναντήσεις γύρω από τον καφέ έχουν περιοριστεί, με τον πληθυσμό να έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ. Οι περισσότεροι που παραμένουν είναι ηλικιωμένοι και η μοναξιά τους βαραίνει. Η κατάσταση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στη Φαρκαδόνα, αλλά επηρεάζει και άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως τα ορεινά χωριά της Βόρειας Εύβοιας και την Κίρκη Έβρου, οι οποίες έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από φυσικές καταστροφές.
Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, με συνέπειες όχι μόνο στη φύση αλλά και στη δημογραφική σύνθεση των περιοχών. Σύμφωνα με τον Δρ. Παύλο Μπαλτά, ειδικό στην Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, η αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού θα βαρύνει την κοινωνική δομή καθώς οι ηλικιωμένοι είναι οι πιο ευάλωτοι σε φυσικές καταστροφές, ενώ κινδυνεύουν από κοινωνική απομόνωση.
Η δυσκολία αυτή εντείνεται, όπως επισημαίνει η ψυχολόγος Μαρία Σιάμπου, καθώς οι φυσικές καταστροφές επιδεινώνουν την κοινωνική απομόνωση και επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με την ίδια, οι ηλικιωμένοι μπορεί να διαθέτουν υψηλότερη ψυχική ανθεκτικότητα από τους νεότερους, αλλά οι φυσικές καταστροφές αναγκάζουν τους ανθρώπους να ξαναζήσουν τραυματικές εμπειρίες που μπορεί να τους προκαλέσουν επακόλουθες ψυχολογικές δυσκολίες.
Η Φαρκαδόνα, που έχει χάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, δεν είναι η μόνη που πλήττεται. Σε περιοχές όπως η Βόρεια Εύβοια, η διάχυτη αίσθηση ότι οι νέοι φεύγουν δημιουργεί μια φαινομενικά μόνιμη ερήμωση των χωριών. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών ζουν με τον καθημερινό φόβο ενός νέου κλονισμού, ενώ η κατάσταση την οποία αντικρίζουν τους αποθαρρύνει ακόμα περισσότερο.
Για να διατηρηθεί η ζωή στα χωριά, οι κοινοτικές αρχές και οι οργανισμοί χρειάζεται να αναλάβουν δράση για την ανασυγκρότηση των περιοχών, προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια και αναπτυξιακά σχέδια που θα στοχεύουν στην προσέλκυση νέων και στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας. Η πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζουν αυτά τα μέρη απαιτεί άμεσες και συντονισμένες προσπάθειες για την αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής τους ζωής.
Πηγή: newsbeast.gr