Η Επιστημονική Ημερίδα για την Δικαιοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα που οργάνωσε ο ΟΠΕΔ στις 15 Οκτωβρίου 2024 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Λάμπρος Μαργαρίτης». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έκαναν τις τοποθετήσεις τους κορυφαίοι ομιλητές από το νομικό και ακαδημαϊκό πεδίο.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννης Μπούγας, άνοιξε το πρώτο πάνελ με θέμα «Η Δικαιοσύνη στην ψηφιακή εποχή». Ακολούθησε ο Αντιπρόεδρος του ΣΤΕ, κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης, ο οποίος ανέπτυξε τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης στη δικαστική διαδικασία με θέμα «Είναι δυνατό να υπερκεραστούν οι χρόνιες κακοδαιμονίες της Ελληνικής Δικαιοσύνης με την αξιοποίηση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης;». Ο κ. Πέτρος Αλικάκος, Πρόεδρος Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, μίλησε για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκδίκαση υποθέσεων. Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Παρατηρητηρίου Θεσμών ΕΚΠΑ, κ. Δημήτρης Μελίδης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις προοπτικές της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και της τεχνοηθικής.

Το πρώτο πάνελ συντόνισε η κα Εύα Σκλιοπίδου, Περιφερειακή Εκπρόσωπος του ΟΠΕΔ, ενώ στο δεύτερο πάνελ συμμετείχαν οι κα Μαρία – Ωραιοζήλη Κουτσουπιά και κα Μαρινίκη Θεοδώρου. Συντονιστής του δεύτερου πάνελ ήταν ο κ. Ευάγγελος Ρηγάτος, Εκτελεστικός Υπεύθυνος του ΟΠΕΔ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες από τον πολιτικό και νομικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Γεώργιου Φλωρίδη, και βουλευτών από διαφορετικά κόμματα. Ο χαιρετισμός του Γ. Γ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., κ. Σταύρου Καλαφάτη, προσέθεσε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην ημερίδα.

Πηγή: newsbeast.gr