Η Έναρξη Λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης Πλησιάζει με Σύγχρονα Χαρακτηριστικά και Καινοτομίες


Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έλευση της Βασικής Γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία θα παραδοθεί στις 30 Νοεμβρίου. Εκατομμύρια κάτοικοι και τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ένα σύγχρονο μέσο σταθερής τροχιάς για τις μετακινήσεις τους στον κεντρικό άξονα της πόλης. Η ανάδοχος εταιρεία, Ελληνικό Μετρό Α.Ε., μαζί με την εταιρεία λειτουργίας Thema, καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι όλα θα είναι έτοιμα για τον πολυαναμενόμενο εγκαινιασμό.

Οι δοκιμαστικές διαδρομές των συρμών είναι σε πλήρη εξέλιξη, πραγματοποιούμενες καθημερινά, και παράλληλα γίνονται απαραίτητοι έλεγχοι για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των συστημάτων. Το Μετρό ενσωματώνει τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας.

Η Βασική Γραμμή καλύπτει συνολικό μήκος 9,6 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει 13 σταθμούς, όπως οι «Βενιζέλου», «Αγίας Σοφίας» και «Πανεπιστήμιο». Οι επιβάτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται με ημερήσια κίνηση που αναμένεται να φτάσει τους 254.000, με τη δυνατότητα να αυξηθεί σε 313.000 μετά την παράδοση της Επέκτασης προς Καλαμαριά το 2025. Η αναμενόμενη επιβατική κίνηση υποδεικνύει και τη σημαντική μείωση των ΙΧ οχημάτων που θα κυκλοφορούν στην πόλη, οδηγώντας σε μειωμένες εκπομπές CO2.

Ο σταθμός «Βενιζέλου» φαίνεται να είναι ο πιο εντυπωσιακός, καθώς φιλοξενεί σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών. Τα ευρήματα θα εκτεθούν σε διάφορους σταθμούς του Μετρό και σε μουσεία, επιτρέποντας στους πολίτες να θαυμάσουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Σημαντικά τεχνολογικά χαρακτηριστικά του Μετρό Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν το Αυτόματο Σύστημα που επιτρέπει τη λειτουργία χωρίς οδηγό. Το εν λόγω σύστημα είναι σχεδιασμένο να παρέχει υψηλά επίπεδα ασφάλειας με πολλαπλούς μηχανισμούς ελέγχου. Επιπλέον, οι Σταθερές Θύρες στις αποβάθρες μεριμνούν για την ασφάλεια των επιβατών, απομονώνοντας τον χώρο των σηράγγων.

Οι καινοτομίες περιλαμβάνουν 18 συρμούς με δυνατότητα αυτόνομης κίνησης, κλιματισμένα οχήματα, καθώς και τεχνολογίες όπως κάμερες υψηλής ευκρίνειας που εξασφαλίζουν ασφάλεια και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο. Η συνεχής επικοινωνία και η ανάλυση των δεδομένων κάθε συρμού παρέχουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης της λειτουργίας του Μετρό.

Πηγή: newsbeast.gr