Η Ελληνική Αστυνομία υιοθετεί σύστημα αναγνώρισης προσώπων μέσω βιομετρικών δεδομένων


Η Ελληνική Αστυνομία προχωρά στην υιοθέτηση ενός προηγμένου συστήματος αναγνώρισης προσώπων με τη χρήση βιομετρικών δεδομένων, το οποίο θα είναι ιδιαίτερα εξελιγμένο. Το νέο αυτό σύστημα προγραμματίζεται να συνδεθεί με 1.000 νέες κάμερες που θα εγκατασταθούν σε κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας και των γύρω περιοχών. Οι κάμερες αυτές δεν θα περιορίζονται μόνο στη διαπίστωση παραβάσεων που σχετίζονται με την ταχύτητα και τις λεωφορειολωρίδες, αλλά θα είναι ικανές να ανιχνεύουν και πολλούς άλλους επικίνδυνους παραβατικούς συμπεριφορές όπως η μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή το οδήγηση ενώ μιλάει κανείς στο κινητό του.

Βασικό εργαλείο αυτής της διαδικασίας θα αποτελέσει ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο πιθανότατα θα αγοραστεί από το Ισραήλ. Το σύστημα θα στοχεύει και στην ευρύτερη επιτήρηση των δημόσιων χώρων, παρόμοια με όσα συμβαίνουν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, επιτρέποντας την ταυτοποίηση ατόμων μέσω βιομετρικών χαρακτηριστικών. Η ΕΛ.ΑΣ. θα ενσωματώσει στο λογισμικό χιλιάδες φωτογραφίες προσώπων που αναζητούνται για εγκληματικές ενέργειες, κατά σκοπό την άμεση αναγνώριση όσων κινδυνεύουν τη δημόσια ασφάλεια.

Πριν την υλοποίηση του συστήματος, θα χρειαστεί περαιτέρω έγκριση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς τέτοιες μέθοδοι παρακολούθησης εγείρουν έντονες ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Παρά τις επιφυλάξεις, ανώτερα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι το νέο λογισμικό θα είναι ένα “ψηφιακό εργαλείο” που θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης, πάντα με την προϋπόθεση ότι θα εναρμονίζεται με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επιπλέον, η ΕΛ.ΑΣ. σκοπεύει να εξοπλίσει 200 έως 300 αστυνομικούς με φορητές συσκευές αναγνώρισης προσώπων. Με αυτές, οι αστυνομικοί θα μπορούν να λαμβάνουν φωτογραφίες υπόπτων κατά τη διάρκεια περιπολιών και να τις στέλνουν αμέσως στο κεντρικό σύστημα για τη διαδικασία ταυτοποίησης. Έτσι, θα μπορούν να αντιδρούν άμεσα εάν αναγνωριστούν άτομα με επιβεβαιωμένο ποινικό παρελθόν.

Ορισμένες οργανώσεις προάσπισης προσωπικών δεδομένων ενδέχεται να εκφράσουν έντονες αντιρρήσεις σχετικά με αυτές τις τεχνολογίες, καθώς παρόμοια συστήματα έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις σε άλλες χώρες. Η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται να είναι ένα σημαντικό βήμα για την αστυνόμευση, αλλά η διαχείριση της ιδιωτικότητας των πολιτών θα αποτελέσει κρίσιμο ζητούμενο.

Πηγή: newsbeast.gr