Η εκρηκτική αύξηση του τζόγου στην Ελλάδα το 2024 και οι επιπτώσεις της στην αγορά και το κράτος


Τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για το 8μηνο του 2024 αποκαλύπτουν μια εντυπωσιακή αύξηση στον τζίρο της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Ο συνολικός τζίρος έφτασε τα 28,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η διαδικτυακή μορφή τζόγου κατέχει το 71% του συνολικού τζίρου, με πονταρίσματα που αγγίζουν τα 20,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας σχεδόν 19% αύξηση. Αυτό μαρτυρά τη μεγάλη επιρροή της τεχνολογίας στον τομέα του τζόγου, ιδίως στις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες. Παράλληλα, οι πάροχοι παιχνιδιών ανακοίνωσαν συνολικά κέρδη (Gross Gaming Revenue – GGR) ύψους 1,8 δισ. ευρώ, με αύξηση 8,4% σε σύγκριση με το 2023.

Ο τζίρος από τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και τα VLTs (video lottery terminals) ανήλθε σε 6,6 δισ. ευρώ, ενώ οι κατηγορίες των καζίνο, του ιπποδρόμου και των λαχείων παρουσίασαν μικρότερες αυξήσεις ή και πτώσεις. Εντούτοις, η κερδοφορία από τον διαδικτυακό τζόγο παραμένει χαμηλή σε μόλις 3,3%. Αντίθετα, τα λαχεία απολαμβάνουν το υψηλότερο ποσοστό κέρδους, αγγίζοντας το 35,4%.

Η χρηματοδότηση του κράτους από αυτή τη δραστηριότητα έχει αποφέρει σημαντικά έσοδα, με τα φορολογικά έσοδα να ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18,4%. Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει τη θετική επίδραση της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών στα δημόσια ταμεία.

Πηγή: newsbeast.gr