Η Εκλογή του Κωνσταντίνου Φουντά στη Θέση του Προέδρου του CERN και η Ιστορική Σημασία της Για την Ελλάδα


Ο Έλληνας καθηγητής Κωνσταντίνος Φουντάς εξελέγη στη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου του CERN, με θητεία από το 2025 έως το 2027, σε μια ανταγωνιστική διαδικασία που περιλάμβανε και άλλους δύο υποψηφίους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ο κ. Φουντάς είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει την ηγεσία του CERN, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής. Είναι διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN.

Η εκλογική επιτυχία του κ. Φουντά ήταν αποτέλεσμα μιας στρατηγικά οργανωμένης διπλωματικής κινητοποίησης και του επιστημονικού κύρους που διαθέτει. Το CERN, που λειτουργεί εδώ και 70 χρόνια, περιλαμβάνει 24 κράτη μέλη (με την Ελλάδα να είναι ιδρυτικό μέλος) και απασχολεί περίπου 2.600 υπαλλήλους. Παρέχει υπηρεσίες σε πάνω από 600 ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Το CERN προσφέρει ένα μοναδικό φάσμα εγκαταστάσεων επιταχυντών σωματιδίων, υποστηρίζοντας έρευνες στα σύνορα της ανθρώπινης γνώσης με βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Επίσης, ενώνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο με στόχο τη διεύρυνση των ορίων της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει νέες γενιές φυσικών, μηχανικών και τεχνικών, προωθώντας τις αξίες της έρευνας και της επιστήμης.

Πηγή: newsbeast.gr