«Η Δραματική Κατάσταση του Ρέματος της Εσχατιάς και οι Κίνδυνοι για την Αττική»


Θλιβερή είναι η κατάσταση στο ρέμα της Εσχατιάς, καθώς οι εικόνες που έχουν καταγραφεί αποδεικνύουν την επικίνδυνη περιβαλλοντική κρίση που ταλανίζει την περιοχή των Αχαρνών. Η αποκαλούμενη “ωρολογιακή βόμβα” ενδέχεται να εκραγεί με την πρώτη μεγάλη νεροποντή, καθώς τα σκουπίδια και τα μπάζα σχηματίζουν επικίνδυνες μάζες. Στην αυτοψία που πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 18/10 το ΕΡΤΝews μαζί με την εκπομπή «Συνδέσεις», αποκαλύφθηκε η δραματική εικόνα αυτού του φυσικού χώρου.

Ένα μεγάλο τμήμα του ρέματος, κοντά στο δημοτικό γυμναστήριο της περιοχής, έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Αυτό επηρεάζει καθημερινά εκατοντάδες γονείς και παιδιά που επισκέπτονται την περιοχή. Όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Κώστας Στάμου, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει από πέρυσι, καθώς ο σκουπιδότοπος παραμένει. «Πριν από περίπου ένα χρόνο είχαμε καταγράψει αυτόν το σκουπιδότοπο, ο οποίος υπήρχε μέσα στην κοίτη του ρέματος. Έναν χρόνο μετά το ανησυχητικό είναι ότι αυτός ο σκουπιδότοπος παραμένει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Στάμου προειδοποίησε για τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από την αδιαφορία των προηγούμενων ετών: «Εδώ και αρκετά χρόνια, το ρέμα της Εσχατιάς έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, γεμάτο με μπάζα, πλαστικά και άλλα απορρίμματα. Υπάρχουν ακόμη και προφυλακτήρες αυτοκινήτων, που κάποιοι έχουν πετάξει, θέτοντας σε κίνδυνο την Αττική, δεδομένου ότι το ρέμα καταλήγει στον Κηφισό».

Παρά την απογοητευτική εικόνα, υπάρχουν κάποια θετικά νέα, αφού συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας προχωρούν σε εργασίες καθαρισμού και υπογειοποίησης τμήματος του ρέματος. Ωστόσο, η ανάγκη για άμεσες και πιο συστηματικές λύσεις είναι επιτακτική προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα και μολύνσεις στην περιοχή.

Πηγή: newsbeast.gr