Η Δημιουργία της Ελπίδας: Η Κατερίνα Τσιλεδάκη και η Καλλιτεχνική Αντίσταση στον Καρκίνο του Μαστού


«Ο καρκίνος του μαστού υπήρξε η πιο δύσκολη σωματική και ψυχολογική δοκιμασία της ζωής μου, αλλά ταυτόχρονα και η πιο διδακτική εμπειρία. Μ’ έκανε πιο δυνατή, μου δίδαξε πώς να ζω και μου φανέρωσε τη σημασία των πραγματικών προτεραιοτήτων». Με αυτές τις σκέψεις, η εικαστικός Κατερίνα Τσιλεδάκη περιγράφει την εμπειρία της με τον καρκίνο του μαστού στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η διάγνωση ήρθε το Νοέμβριο του 2021 στη Μαδρίτη, όπου ζούσε και εργαζόταν στην τηλεοπτική κάλυψη των Ολυμπιακών αγώνων. Η καθυστέρηση των ετήσιων εξετάσεών της λόγω της πανδημίας είχε συνέπειες. «Αμετάβλητος ήταν ο πανικός και ο τρόμος που αισθάνθηκα», λέει. Ωστόσο, μόλις πέρασε το πρώτο σοκ, η Κατερίνα αποφάσισε να πάρει τον έλεγχο στα χέρια της: «Δεν έχεις επιλογή. Θα πέσεις στη θάλασσα και θα κολυμπήσεις».

Η πορεία της περιλάμβανε συνεργασία με την τέχνη και τη δημιουργία. Στην έκθεση «Pink October» που φιλοξενείται στο «Σπίτι του Μάνα», είπε πως οι φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διάρκεια των θεραπειών αποτέλεσαν έμπνευση για το project της «Beyond the Scars». Στο έργο αυτό εξερευνά γυναικεία σώματα με ουλές, εστιάζοντας στις γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

«Πέρα από τις ουλές, η τέχνη γίνεται το μέσο μέσα από το οποίο μπορώ να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας στους ασθενείς», δήλωσε. «Η χημειοθεραπεία ήταν εξουθενωτική και διαρκώς ένιωθα ότι έχω χάσει τον έλεγχο του σώματός μου. Μετά το πρώτο χειρουργείο και τις επόμενες θεραπείες, έπρεπε να αγωνιστώ για την αποκατάσταση της κίνησης του χεριού, καθώς είμαι αριστερόχειρας και εικαστικός».

Παρά τα προβλήματα, η Κατερίνα δεν έχασε την πίστη στη ζωή και επιθυμεί να ενδυναμώσει άλλους με την προσωπική της ιστορία, υπογραμμίζοντας ότι «στο μακρύ τούνελ της ασθένειας υπάρχει φως».

Ο επιμελητής της έκθεσης, Αλέξανδρος Κασσανδρινός, τόνισε τη σημασία της τέχνης στην πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου και την αφήγηση των προσωπικών ιστοριών νίκης. «Η τέχνη προσφέρει ένα θεραπευτικό μέσο», σημείωσε η ιδρύτρια του «ΜΑΝΑ», Randa Ghandour, προσθέτοντας ότι αυτή η έκθεση είναι ανοικτή για όλους και διαρκεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Πηγή: newsbeast.gr