Η Δίκη των Δικαστών και η Υπεράσπιση του Δικαίου στην Ελληνική Ιστορία


Στις 24 Σεπτεμβρίου 1834, στο Ναύπλιο, ξεκινά μία από τις πιο καθοριστικές δίκες στην ιστορία της Ελλάδας, γνωστή ως η «Δίκη των Δικαστών» Γεώργιου Τερτσέτη και Αναστάσιου Πολυζωίδη. Οι δύο δικαστές, πιστοί στη δικαιοσύνη και με απαράμιλλο θάρρος, είχαν αρνηθεί να υπογράψουν την καταδίκη σε θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημητρίου Πλαπούτα σε προηγούμενη δίκη.

Η δίκη των Κολοκοτρωναίων, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1834, βασίστηκε σε κατηγορίες για συνωμοσία κατά του βασιλιά Όθωνα. Παρά την πίεση που ασκήθηκε στους δικαστές να συμμορφωθούν με την απόφαση, εκείνοι υπερασπίστηκαν την απόλυτη ανάγκη του νόμου να υπηρετεί το δίκαιο και όχι πολιτικές σκοπιμότητες. Έτσι, βρέθηκαν οι ίδιοι κατηγορούμενοι, προκαλώντας σάλο στην ελληνική κοινωνία.

Η «Δίκη των Δικαστών» εξελίχθηκε σε σημαντικό γεγονός για την εποχή, με τους δικαστές να απολαμβάνουν τη στήριξη του λαού. Τελικά, αθωώθηκαν πανηγυρικά, επιβεβαιώνοντας τη δύναμη της δικαιοσύνης και την ακλόνητη στάση τους. Αυτή η νίκη ενισχύει την πεποίθηση ότι οι νόμοι πρέπει να υπηρετούν την αλήθεια και την ηθική, και όχι τις πολιτικές πιέσεις.

Πηγή: newsbeast.gr