Η απώλεια του Μίμη Πλέσσα και η κληρονομιά του στην ελληνική μουσική


Θλίψη και νοσταλγία έχει γεμίσει τον καλλιτεχνικό κόσμο, καθώς η είδηση της απώλειας του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα έγινε γνωστή. Ο Μίμης Πλέσσας, που πριν από μία εβδομάδα θα γιόρταζε τα 100 του χρόνια με μια μουσική παράσταση, είχε αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις μελωδίες του ελληνικού κινηματογράφου. Η σύζυγός του, Λουκίλα Καρρέρ, ανακοίνωσε τον θάνατό του στα κοινωνικά δίκτυα, προκαλώντας πλήθος συλληπητηρίων από καλλιτέχνες και προσωπικότητες.

Η ηθοποιός Άντζελα Γκερέκου δήλωσε: «Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν την απώλεια. Το έργο του όμως θα μείνει για πάντα ανεξίτηλο να μας συντροφεύει. Είχε ήθος και απαράμιλλη ευγένεια, τις οποίες σπάνια συναντάς σε άνθρωπο».

Στο πένθος του καλλιτεχνικού κόσμου συνεισέφερε και η τραγουδίστρια Λένα Αλκαίου, που μίλησε για την απώλεια ενός δασκάλου και μέντορα. Η συνεργασία της με τον Πλέσσα ήταν πλούσια και τόνισε την επιδραστική του παρουσία στη μουσική σκηνή, ενώ η Μπέσσυ Αργυράκη αναφέρθηκε στην προγραμματισμένη μουσική γιορτή για τα 100 του χρόνια, τονίζοντας ότι πλέον θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη του.

Η είδηση της απώλειας του Μίμη Πλέσσα υπήρξε οργανωτική αφορμή για αρκετές εκπομπές αφιερωμένες σε αυτόν. Το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ανακοίνωσε ειδικό αφιέρωμα, ενώ στις εκπομπές θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του. Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων, θα μεταδοθούν και εκπομπές που ηχογράφησε ο συνθέτης τη δεκαετία του ’80.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την θλίψη του για την απώλεια του Μίμη Πλέσσα, αναγνωρίζοντας τη σπουδαία του προσφορά στην πολιτιστική ζωή της χώρας.

«Είχε πολύ χιούμορ και ταλέντο, ήταν ένας άνθρωπος που ήξερε να συγκεράσει τη ζωή και τη μουσική του», δήλωσε ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός, αποτίνοντας φόρο τιμής στη μνήμη του Μίμη Πλέσσα.

Πηγή: newsbeast.gr