Η Ανάγκη Αλλαγών στο Ποινικό Σύστημα για την Καταπολέμηση της Βίας των Ανηλίκων


Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Πέμπτη 26/9 την ανάγκη να κλείσουν οι ρωγμές στο ποινικό μας σύστημα. “Έχουμε διαπιστώσει καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, ενώ σε άλλους προχωράμε καλά. Η γενική απαίτηση από τον κόσμο είναι να δουλέψουμε περισσότερο”, σημείωσε κατά την εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”.

Εστιάζοντας στη βία των ανηλίκων, περιέγραψε τις επικείμενες αλλαγές στο ποινικό σύστημα. “Ενώ έχουν γίνει επεμβάσεις, υπάρχουν ακόμα κενά. Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τα περισσότερα από αυτά στο άμεσο μέλλον”, τόνισε. Αναφέρθηκε ειδικά στην ποινική ευθύνη των γονέων, τονίζοντας ότι η τρέχουσα αντιμετώπιση δεν ανταποκρίνεται στα αποτελέσματα που ενδέχεται να προκύψουν από την παραμέληση των παιδιών τους.

Σημείωσε επίσης ότι η οικογένεια αποτελεί τη ρίζα του προβλήματος. “Οι γονείς που ασκούν τη σωστή φροντίδα στα παιδιά έχουν θετικά αποτελέσματα”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να αρχίσουμε από τη βάση, δηλαδή τη γονική φροντίδα. Η υπουργική παρέμβαση σε περιπτώσεις παραμέλησης είναι κρίσιμη.

Ο υπουργός έκανε επίσης αναφορά σε καινοτόμες προσεγγίσεις, όπως το πρόγραμμα που ενθαρρύνει παιδιά με παραβατική συμπεριφορά να γίνουν μέντορες για άλλα παιδιά σε κίνδυνο. Έφερε το παράδειγμα ενός 13χρονου χάκερ που, μετά από σωστή καθοδήγηση, εργάζεται τώρα σε μια μεγάλη εταιρεία στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην αίσθηση ατιμωρησίας που επικρατεί, είπε: “Αυτή η αίσθηση μας ενθαρρύνει να επιδιώκουμε αλλαγές στο σύστημα. Πρέπει να υπάρξει ποινικό πλαίσιο που να έχει συνέπειες για τους γονείς που δεν ασκούν την κατάλληλη φροντίδα”.

“Πρέπει να δημιουργηθεί μια συμβουλευτική υπηρεσία για τους γονείς και να καθοριστούν σαφείς ποινές για την παραμέληση”, κατέληξε ο Γιώργος Φλωρίδης. Πηγή: newsbeast.gr