Η Αναγέννηση της Ίμβρου και οι Προοπτικές του Ελληνισμού στα Βόρεια Αιγαία


Οι εργασίες του Πανιμβριακού Συνεδρίου άνοιξαν με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και κεντρικό ομιλητή τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος κήρυξε την έναρξή του στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Το συνέδριο που διεξάγεται σήμερα και αύριο περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε στη γενέτειρά του, την Ίμβρο και την Τένεδο, εκφράζοντας αισιοδοξία αλλά και ανησυχία για το μέλλον της Ίμβρου. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των αξιών που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, σημειώνοντας ότι «το μέλλον της Ίμβρου εξαρτάται από αυτούς που διασώζουν μέσα στην καρδιά τους αυτό το πνεύμα».

Πραγματοποιώντας μια ιστορική αναδρομή, έκανε αναφορά στην κοινή πορεία των δύο νησιών, ιδίως μετά το 1923, και στη μοίρα τους από το 1964 και έπειτα. Επεσήμανε την προσφυγιά των κατοίκων και τις θυσίες που υπήρξαν κατά τη διάρκεια δύσκολων χρόνων, ενώ εξήρε τη συμβολή όσων παρέμειναν στην Ίμβρο κατά την περίοδο αυτή.

Ο Πατριάρχης μίλησε επίσης για την επαναλειτουργία των ομογενειακών σχολείων το 2013, τονίζοντας πως αυτή η εξέλιξη έχει αναγεννήσει τις ελπίδες για την κοινότητα. Ανέφερε τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Ίμβρο, όπως το τουρκικό κράτος, η ιμβριακή ομογένεια και η νεολαία του νησιού.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος υπογράμμισε την ανάγκη για τη διατήρηση της ελληνικής παρουσίας στα νησιά και εξέφρασε ευγνωμοσύνη στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την καθοριστική του συμβολή.

Το συνέδριο, που πραγματοποιείται 101 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης και 10 χρόνια μετά την επαναλειτουργία των ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο, αποτελεί πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιμβρίων σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Στόχος είναι η ενίσχυση του ελληνικού πληθυσμού στην Ίμβρο και η προώθηση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας και η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή απηύθυναν χαιρετισμούς, επισημαίνοντας τη σημασία της αναγέννησης της Ίμβρου και της επιστροφής των Ελλήνων στα νησιά.

Οι εργασίες του συνεδρίου εστιάζουν σε ζητήματα που αφορούν την τοπική ανάπτυξη και την ανάκαμψη των ελληνικών κοινοτήτων, ενώ περιλαμβάνουν τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, τις προοπτικές και την απασχόληση στην περιοχή.

Πηγή: newsbeast.gr