Η αμείωτη δύναμη της Χαμάς μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ


Το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς θα συνεχίσει την ύπαρξή του παρά την απώλεια του ηγέτη του, Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, θεωρείται σημαντική προσωπικότητα στην αντίσταση κατά του Ισραήλ. Ο Χαμενεΐ τόνισε ότι το μέτωπο της αντίστασης δεν θα σταματήσει και μετά το μαρτύριο του Σινουάρ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γιαχία Σινουάρ θεωρείται ο αρχιτέκτονας της μεγάλης επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μια σοβαρή σύγκρουση στην περιοχή. Ο Σινουάρ είχε βρεθεί σε ρόλο ηγέτη της Χαμάς τον Αύγουστο, διαδεχόμενος τον Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε νωρίτερα στην Τεχεράνη. Οι σχέσεις του με το Ιράν και η υποστήριξή του για την παλαιστινιακή υπόθεση είναι ισχυρές, καθώς το Ιράν δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και έχει καταστήσει την υποστήριξη στους Παλαιστίνιους θεμέλιο της εξωτερικής του πολιτικής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο θάνατος του Σινουάρ προήλθε από πυροβολισμό στο κεφάλι κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με ισραηλινούς στρατιώτες στην περιοχή της Ράφα, στη Γάζα. Οι New York Times ανέφεραν ότι, παρόλο που υπήρχαν ασάφειες γύρω από τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του, ο αρχηγός της Χαμάς είχε τραυματισθεί αρχικά στο χέρι και, στη συνέχεια, πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Σινουάρ τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών και κρυβόταν σε κτίριο που είχε ήδη ερευνηθεί από τις δυνάμεις.

Η απώλεια ενός σημαντικού ηγέτη όπως ο Σινουάρ θεωρείται οδυνηρή για την Χαμάς και τις προσπάθειές της, όμως σύμφωνα με τη δήλωση του Χαμενεΐ, η αντοχή και η αντίσταση θα συνεχιστούν.

Πηγή: newsbeast.gr