Η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη διέψευσε κατηγορηματικά την πρόσφατη θεωρία ότι βρέθηκε ο χιτώνας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στους μακεδονικούς βασιλικούς τάφους της Βεργίνας. Σχολιάζοντας την κατάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες ανακαλύψεις «ψευδοεπιστημονικές εμμονές» που γίνονται απλώς για να κερδίσουν λίγη δημοσιότητα, υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν αυτές τις υποθέσεις.
Για να υποστηρίξει την τοποθέτησή της, η Κατταρίδη παραθέτει συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη μελέτη αρχαίων ευρημάτων. Όπως επισημαίνει, όποιος επιθυμεί να εξετάσει τέτοια ευρήματα οφείλει να καταθέσει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού και να λάβει άδεια από τους αρμόδιους φορείς. Στην περίπτωση του κ. Μπαρτζιώκα, η Κατταρίδη αναφέρει ότι δεν κατατέθηκε ποτέ αίτημα και, επομένως, δεν χορηγήθηκε καμία άδεια για τη μελέτη των ευρημάτων.
Το 2014, στο πλαίσιο συντήρησης των οστών, πραγματοποιήθηκε μελέτη από τους Γ. Μανιάτη και Θ. Αντικατζίδη, οι οποίοι όλοι οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι υπήρχαν ίχνη πορφυρών υφασμάτων από το 1977. Η Κατταρίδη αναφέρει ότι ο κ. Μπαρτζιώκας ισχυρίζεται λανθασμένα ότι το πορφυρό ύφασμα είχε λευκή ρίγα και προέρχεται αναγκαστικά από την Περσία, παραβλέποντας ότι τέτοια υφάσματα χρησιμοποιούνταν επίσης στην αρχαία Μακεδονία.
Επιπλέον, η Κατταρίδη σχολιάζει την εικονογραφία της ζωφόρου του τάφου, τονίζοντας ότι ο έκτος κυνηγός δεν φορά χιτώνα, αλλά πορφυρή χλαμίδα, υποστηρίζοντας ότι αυτός δεν είναι ο Αλέξανδρος. Ο Αλέξανδρος χαρακτηρίζεται σαν ο πέμπτος κυνηγός, ο οποίος φορά το χαρακτηριστικό μακεδονικό χιτώνα χωρίς λευκές ρίγες.
Στο κλείσιμο της ανάρτησής της, η Κατταρίδη καλεί τον κόσμο να είναι προσεκτικός απέναντι σε τέτοιες θεωρίες που ανακύπτουν, καθώς μπορεί να υπάρχουν αρκετά αξιόλογα αρχαία δεδομένα για σοβαρές έρευνες χωρίς να χρειάζεται να προβάλλονται ανακριβείς ισχυρισμοί.
Πηγή: newsbeast.gr