Η Αύξηση των Θανατηφόρων Πλημμυρών στην Ελλάδα τα Τελευταία 45 Χρόνια


Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει 70 θανατηφόρες πλημμύρες από το 1980 έως σήμερα, με συνολικά 190 θύματα. Αυτά τα καταστροφικά πλημμυρικά γεγονότα παρακολουθούνται συστηματικά από την ομάδα Meteo του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει μια ανησυχητική αύξηση στους θανάτους από πλημμύρες με την πάροδο του χρόνου. Χαρακτηριστικό είναι ότι την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν οι μισοί από τους αναφερόμενους θανάτους της 45ετούς περιόδου.

Από τα διαθέσιμα δημογραφικά στοιχεία προκύπτει ότι το 65% των θυμάτων ήταν άνδρες, ενώ το 60% ήταν άτομα άνω των 45 ετών. Οι περισσότερες απώλειες σημειώνονται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, γεγονός που αναδεικνύει την αυξημένη επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων στην συγκεκριμένη περίοδο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν τη σημασία της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες όταν ο κίνδυνος έντονων βροχοπτώσεων είναι μεγαλύτερος. “Μπορεί σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να έχουν ήδη αυξηθεί, και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με πλημμύρες”, υπογραμμίζουν ακόμα οι ειδικοί.

Πηγή: newsbeast.gr