Γιαγιά Γέννησε τον Εγγονό της Στην Κρήτη μετά από 30 Χρόνια Προσπαθειών


Μια σπάνια και συγκινητική περίπτωση σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου μια 55χρονη γυναίκα, γνωστή και ως “παρένθετη γιαγιά”, γέννησε τον εγγονό της. Ο γυναικολόγος – μαιευτήρας της, Αλέξανδρος Ζερβάκης, ανακοίνωσε την είδηση στα social media, τονίζοντας ότι αυτή η περίπτωση είναι πολύ σπάνια τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Η ιστορία ξεκινά όταν η γιαγιά αποφασίζει να βοηθήσει την κόρη της, η οποία πάσχει από το σύνδρομο MAYER-ROKITANSKY-KUSTER-HAUSER, μια κατάσταση που συνδυάζεται με αγενεσία μήτρας. Σύμφωνα με τον γιατρό, η πιθανότητα εμφάνισης αυτού του συνδρόμου είναι 1 προς 5000 γεννήσεις ζώντων κοριτσιών στην Ελλάδα. Η κόρη ζει στην Αθήνα, ενώ η μητέρα είναι στην Κρήτη. Όπως αναφέρει ο Ζερβάκης, οι δύο γυναίκες ήταν απογοητευμένες από τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες και ο χρόνος πίεζε.

Μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας, που περιλάμβαναν παρεμβάσεις και εξετάσεις, η αναμονή για την εμβρυομεταφορά άρχισε. Τελικά, οι γονιμοποιημένοι ωάροι της κόρης και του γαμπρού ήταν έτοιμοι για χρήση. Η πρώτη απόπειρα για εμβρυομεταφορά απέτυχε, αλλά η δεύτερη ήταν επιτυχής, παρά τους κινδύνους που ήταν σχεδόν αυτονόητοι λόγω της ηλικίας και της υποκείμενης υπέρτασης της γιαγιάς.

Ο Ζερβάκης εξηγεί: «Η κύηση ήταν υψηλού κινδύνου, αλλά η θέληση της γιαγιάς ήταν ισχυρότερη. Ήταν εξαιρετικά πειθαρχημένη και στο τέλος, κρατώντας τη σημαία ψηλά, γεννήθηκε ένα υγιές μωρό 3.500 γραμμαρίων». Μετά τη γέννα, η γιαγιά εξέφρασε συναισθήματα ανακούφισης και συγκίνησης, λέγοντας: «30 χρόνια περίμενα και φοβόμουν αυτή τη στιγμή».

Πηγή: newsbeast.gr