Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Σοβαρές αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις περιοχών λόγω της απειλής των φλόγων


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που άρχισε την Κυριακή 29/9 στην περιοχή του Ξυλόκαστρου, με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις να καθιστούν δύσκολη την προσπάθεια των πυροσβεστών για περιορισμό της. Η φωτιά έχει πλέον διασχίσει τα σύνορα της Κορινθίας και κινείται προς τον νομό Αχαΐας, ειδικότερα στην περιοχή Μοναστήρι Αιγιάλειας, όπου οι δυνάμεις πυρόσβεσης βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Στο Ξυλόκαστρο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν αγώνα με τη βοήθεια 390 πυροσβεστών, 16 ομάδων δασοκομάντος και 115 οχημάτων, μαζί με εθελοντές και άλλες υπηρεσίες. Από αέρος, 24 εναέρια μέσα συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης, συμπεριλαμβανομένων 12 αεροσκαφών και 12 ελικοπτέρων.

Δύο πυροσβέστες έχουν ήδη τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, με τον έναν να παρουσιάζει ήπια αναπνευστικά προβλήματα και τον δεύτερο να τραυματίζεται στο μάτι λόγω της βολής νερού. Οι σωστικές δυνάμεις επισημαίνουν την αυξημένη πρόκληση που δημιουργεί ο άνεμος, που έχει ενισχυθεί, δυσκολεύοντας τις ρίψεις νερού.

Μήνυμα εκκένωσης, μέσω του 112, έχει αποσταλεί στους κατοίκους των οικισμών Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου, καλώντας τους να απομακρυνθούν προς Σοφιανά- Ρέθυ Ξυλοκάστρου.

Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου, Βλάσης Τσιώτος, δήλωσε πως η κατάσταση παραμένει δραματική για δεύτερη ημέρα. Υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες πυρκαγιάς, και μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής έχει υποστεί ζημιές. Η νύχτα είναι κρίσιμη για να μην επεκταθεί η φωτιά σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί, όπως Καρυά και Τρίκαλα.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, εξέφρασε τη θλίψη του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη δασική πυρκαγιά και έκανε έκκληση στους πολίτες να υπακούν στις οδηγίες των αρχών.

Πηγή: newsbeast.gr