Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η Στρατηγική της Ελλάδας για το Μεταναστευτικό


Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε σε σειρά κρίσιμων θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της στάσης της Γερμανίας απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα. Ειδικότερα, τόνισε ότι ο κίνδυνος δημιουργίας μεταναστευτικών ροών είναι πάντα παρών και ότι οι πρόσφυγες θα κατευθυνθούν στην Τουρκία, που είναι ασφαλής γειτονική χώρα. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη, και συγκεκριμένα η Γερμανία, πρέπει να αναγνωρίσει την ανάγκη για αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, ενδεχομένως επηρεασμένη από τις θέσεις των μεσογειακών κρατών, όπως η Ελλάδα.

Κάνοντας μια αναδρομή στην πολιτική των Ευρωπαϊκών κρατών σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κύριος Βορίδης ανέφερε την ανάγκη να υπάρχει μια κοινή προσέγγιση εντός της ΕΕ χωρίς μονομερείς ενέργειες, όπως το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων. Επιπλέον, σημείωσε ότι η Γερμανία έχει αρχίσει να κατανοεί την ανάγκη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, κάτι που αποτελεί και πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος σε εσωτερικά θέματα, όπως η επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους, ο υπουργός επεσήμανε ότι τέτοιες δημοσιονομικές πολιτικές εξαρτώνται από τις οικονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποβλέπει στη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και δεν πρόκειται να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία οδήγησαν τη χώρα σε κατάσταση κρίσης.

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην ΕΡΤ, όπου ο υπουργός σχολίασε για την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Πηγή: newsbeast.gr