Έξαρση γαστρεντερίτιδας στο Νοσοκομείο Χανίων με 126 κρούσματα σε 24 ώρες


Δυσκολίες καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο στο Νοσοκομείο Χανίων, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας. Συνολικά, έχουν αναφερθεί 126 περιστατικά, εκ των οποίων τα 59 εντοπίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Για την κατάσταση αυτή, θα γίνει νέα αξιολόγηση προκειμένου να αποφασιστεί αν θα διατηρηθούν ή όχι τα ληθέντα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού, όπως μεταδίδει το τοπικό Μέσο cretalive.

Η γαστρεντερίτιδα παρατηρείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και πλήττει όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ενηλίκων. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια και εμετό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και πυρετός, αν και αυτός δεν είναι συνήθως υψηλός. Οι ειδικοί ανησυχούν, καθώς οι περιστάσεις δείχνουν ότι τα κρούσματα προέρχονται από τον νοροϊό, όμως η χρονική περίοδος δεν συνηθίζεται να είναι αυτή της έξαρσης του ιού, ο οποίος συνήθως δραστηριοποιείται χειμώνα προς άνοιξη.

Η μετάδοση του νοροϊού είναι ιδιαίτερα εύκολη, αφού μπορεί να διαδοθεί από άτομο σε άτομο με σταγονίδια στον αέρα και μέσω του εμέτου. Επιπλέον, η τροφιμογενής και υδατογενής μετάδοση συντελούν επίσης στην εξάπλωσή του. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο νοροϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, αυτά μπορεί να εκδηλωθούν ξαφνικά και να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες. Εκτός από διάρροια και εμετό, οι ασθενείς μπορεί να βιώνουν ναυτία, κοιλιακό πόνο, πονοκέφαλο και κόπωση. Περίπου το 10% των περιστατικών απαιτεί ιατρική παρακολούθηση, ωστόσο, η πλειονότητα αναρρώνει μέσα σε 2-3 ημέρες με αρκετή ξεκούραση και ενυδάτωση. Κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές διατρέχουν κυρίως τα άτομα με υποκείμενες νόσους.

Να σημειωθεί ότι για την αποφυγή της εξάπλωσης του νοροϊού, ο ΕΟΔΥ τονίζει τη σημασία της υγιεινής των χεριών, η οποία αποτελεί το βασικό μέτρο πρόληψης.

Πηγή: newsbeast.gr