Ευνοϊκές προοπτικές για την ελληνική οικονομία το 2024 και το 2025


Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη διετία, 2024 και 2025, είναι θετικές, με εκτιμήσεις για γρηγορότερη ανάπτυξη συγκριτικά με την Ευρωζώνη, αν και παραμένουν υψηλές οι διεθνείς αβεβαιότητες. Στην τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, επισημαίνεται ότι η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας οφείλεται κυρίως στη μεταποίηση και τις εξαγωγές, οι οποίες αναγνωρίζονται ως βασικοί πυλώνες ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

Η αναθεωρημένη εκτίμηση του Γραφείου για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας το 2024 είναι 2,3%, ελαφρώς χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη του 2,5%. Παρόλα αυτά, οι προσδοκίες παραμένουν ευνοϊκές, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 2,1% και 2,7%. Αυτές οι προβλέψεις είναι σύμφωνες με τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, το νέο Εθνικό Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο προβλέπει ανάπτυξη 2,2% για το 2024.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τη μεταποίηση, που έχει ανακάμψει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τη συνεισφορά της στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να φτάνει το 10,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, έναντι 8,6% το 2009. Η παραγωγικότητα στον τομέα αυτό έχει αυξηθεί κατά 43% από το 2009, γεγονός που σχετίζεται με τον υψηλό εξαγωγικό χαρακτήρα του κλάδου. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που ενεργοποιούνται στον τομέα των εξαγωγών παρουσιάζουν υψηλότερη παραγωγικότητα, κυρίως λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού.

Στο πεδίο των δημόσιων οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε πλεόνασμα 8,232 δισ. ευρώ για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024, αύξηση κατά 3,943 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ, με βελτίωση στα φορολογικά έσοδα και ενίσχυση των τουριστικών εισοδημάτων.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, Καθηγητής Γιάννης Τσουκαλάς, επισήμανε ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχει συντελέσει σημαντικά, με έσοδα που ανέρχονται σε 870 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί σε επενδύσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και θα στοχεύσουν σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, παρατηρείται μικρή άνοδος στο 3,2% τον Αύγουστο 2024, από 3,0% τον Ιούλιο, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε στο 2,0%. Η μείωση αυτή αποδίδεται σε μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού και στη μείωση των διεθνών τιμών πρώτων υλών.

Η ενίσχυση του τομέα της μεταποίησης προβάλλεται ως μία από τις κύριες στρατηγικές για την ενδυνάμωση της οικονομίας και τη μείωση της εξάρτησης από άλλους κλάδους, όπως ο τουρισμός. Η διαφοροποίηση αυτή είναι κρίσιμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον.

Πηγή: newsbeast.gr