Εστία ευλογιάς επιβεβαιώθηκε σε εκτροφή προβάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών


Μία εστία ευλογιάς έχει επιβεβαιωθεί σε εκτροφή προβάτων στην Τοπική Κοινότητα Τούμπας, στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οριοθετήθηκαν ζώνες προστασίας και επιτήρησης που καλύπτουν περιοχές εντός 3 και 10 χιλιομέτρων από τη μολυσμένη εκτροφή, καθώς και μια απαγορευμένη ζώνη που αφορά 5 από τους 7 δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Η νόσος της ευλογιάς είναι ιογενής και υποχρεωτικής δηλώσεως, επηρεάζοντας σοβαρά τον ζωικό πληθυσμό και την αγροτική οικονομία της χώρας. Εφαρμόζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπισή της, που περιλαμβάνει τη θανάτωση όλων των ζώων των ευαίσθητων ειδών της εκμετάλλευσης. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η ευλογιά των προβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους κατόχους προβατοειδών και αιγοειδών, καθώς και τους εμπλεκόμενους στο εμπόριο και τη διακίνηση αυτών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την έγκαιρη ανίχνευση συμπτωμάτων και την άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του νοσήματος. Επίσης, συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων να ενισχύσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους.

Πηγή: newsbeast.gr