Επέκταση της Υποχρεωτικής Ηλεκτρονικής Υποβολής Στην Κτηματολογία από Σεπτέμβριο 2024


Από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, επεκτείνεται υποχρεωτικά η χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Κτηματολογίου για όλες τις συναλλαγές με Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα στη χώρα μέσω των ιστότοπων ktimatologio.gov.gr και ktimatologio.gr. Η αρχή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής των πράξεων και αιτήσεων ξεκίνησε με τα Γραφεία και Υποκαταστήματα στην Περιφέρεια Αττικής και επεκτάθηκε στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, αποδεικνύοντας εντυπωσιακά οφέλη σε χρόνο και κόστος για πολίτες και Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, οι παρακάτω πράξεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά: 1) Πράξεις που συντάσσονται από Συμβολαιογράφους, εξαιρουμένων ορισμένων κατηγοριών, 2) Πράξεις που αφορούν εξάλειψη εμπράγματων ασφαλειών και εγγραφή προσημείωσης από Δικηγόρους, 3) Αιτήσεις εξωδικαστικών διορθώσεων που υποβάλλονται από επαγγελματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Με την επικείμενη λήξη της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στις 30.11.2024, αναμένεται μεγάλη αύξηση των αιτήσεων διόρθωσης. Το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει ως στόχο να ενισχύσει την εξυπηρέτηση των χρηστών του προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία υπηρέτησης με ψηφιακούς τρόπους, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στη μείωση του διοικητικού κόστους.

Επιπλέον, η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο, η οποία είναι η πρώτη φορά που δημόσιος φορέας στην Ελλάδα την εφαρμόζει, βοηθά στην ταχύτερη επεξεργασία διοικητικών αποφάσεων και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Από την ίδια ημερομηνία, καθιερώνεται ενιαίο ωράριο σε όλη τη χώρα για την επιτόπια έρευνα στα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα, που θα διαρκεί από τις 08:30 έως τις 13:30, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες και οι επαγγελματίες. Ο στόχος του Ελληνικού Κτηματολογίου είναι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της λειτουργίας του.

Πηγή: newsbeast.gr