Επανεξετάζοντας το Μυστήριο του HMS Trooper: Εντοπισμός και Ιστορική Σημασία ενός Ικανικού Ναυαγίου


Εντοπίστηκε το βρετανικό υποβρύχιο HMS TROOPER, του οποίου τα ίχνη είχαν χαθεί τον Οκτώβριο του 1943 κατά τη διάρκεια μιας μυστικής αποστολής στο Αιγαίο. Ο εντοπισμός του έγινε σε βάθος 253 μέτρων στο Ικάριο Πέλαγος και αποτελεί το όγδοο υποβρύχιο που ανακαλύφθηκε από την ομάδα υποβρυχίων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη. Το HMS TROOPER με μήκος 84 μέτρων ήταν κομμένο σε τρία τμήματα, κάτι που μαρτυρά μια βίαιη βύθιση, πιθανώς λόγω έκρηξης νάρκης.

Η ανακάλυψη του υποβρυχίου προσφέρει λύση σε ένα μυστήριο που διαρκεί 81 χρόνια, παρέχοντας ταυτόχρονα κάποιες πληροφορίες και παρηγοριά στις οικογένειες των θυμάτων. Ο George Malcolmson, πρώην διευθυντής Αρχείου του Βασιλικού Μουσείου Υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εύρεση του ναυαγίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για τις οικογένειες των θυμάτων.

Ο έλεγχος για το ναυάγιο του TROOPER ξεκίνησε το 1998 και οι πρώτες υποθαλάσσιες έρευνες πραγματοποιήθηκαν το 2000, χωρίς όμως επιτυχία σε 14 αποστολές. Οι ερευνητές εστίασαν σε διάφορα ναρκοπέδια, αλλά καμία από αυτές δεν οδήγησε στην ανακάλυψη του υποβρυχίου.

Το υποβρύχιο απέπλευσε από τη Βηρυτό στις 26 Σεπτεμβρίου 1943, με αποστολή να αναγνωρίσει γερμανικά στρατεύματα και να αποβιβάσει τρεις πράκτορες. Μετά από επιτυχημένη αποβίβαση, το υποβρύχιο βρέθηκε σε αναγνωριστική περιπολία μεταξύ Δονούσας και Ικαρίας, όπου και χάθηκε.

Η ιστορική έρευνα περιλάμβανε τις μαρτυρίες του Πλωτάρχη Adrian Seligman, ο οποίος είχε παρατηρήσει την αναδίπλωση ενός υποβρυχίου και αρχικά εκτιμήθηκε ότι ήταν το HMS TROOPER. Ωστόσο, νέα στοιχεία έδειξαν ότι πιθανόν επρόκειτο για το υποβρύχιο TORBAY.

Δεδομένα που παρατίθενται κατά τη διάρκεια των ερευνών έδειξαν ότι το HMS TROOPER δεν είχε επικοινωνήσει με κανέναν από τις 4 Οκτωβρίου 1943 και ότι δεν παρείχε σήματα ζωής προτού θεωρηθεί απωλεσθέν. Η έρευνα τελικά οδήγησε στο ναυάγιο του υποβρυχίου σε περιοχή όπου είχαν τοποθετηθεί γερμανικά ανθυποβρυχιακά ναρκοπέδιααπό την ναρκοθέτιδα DRACHE.

Η ομάδα του Κώστα Θωκταρίδη κατάφερε τελικά να εντοπίσει το ναυάγιο το 2023, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία με ηχοβολιστικά και τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια οχήματα. Το ναυάγιο του HMS TROOPER, γεμάτο με την ιστορία του, έχει διατηρηθεί ως υγρός τάφος για τους 64 άνδρες του πληρώματος του υποβρυχίου.

Πηγή: newsbeast.gr