Επαναφορά Περιοριστικών Μέτρων Κυκλοφορίας στο Κέντρο της Αθήνας από 14 Οκτωβρίου 2024


Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025, θα επιστρέψουν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στο Μικρό Δακτύλιο του κέντρου της Αθήνας. Τα μέτρα αυτά αφορούν την κυκλοφορία των οχημάτων και τα όρια του Μικρού Δακτυλίου καθορίζονται από συγκεκριμένες οδούς και λεωφόρους.

Στις οδούς που περικλείονται από τον Μικρό Δακτύλιο, θα επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των αυτοκινήτων, καθώς και των φορτηγών ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος έως 2,2 τόνους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά ή ζυγά). Ωστόσο, τα οχήματα που εξαιρούνται από αυτούς τους περιορισμούς θα έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Οι κάτοχοι οχημάτων που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όπως ηλεκτρικά και υβριδικά, μπορούν να εκδώσουν ειδικό σήμα για κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία στο κέντρο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Επιπλέον, αυτοκίνητα EURO 6, ανάλογα με τα επίπεδα εκπομπών CO2, έχουν επίσης τη δυνατότητα να αποκτήσουν ειδικές άδειες κυκλοφορίας.

Οι περιορισμοί ισχύουν από Δευτέρα έως Πέμπτη, από 07:00 έως 20:00, και την Παρασκευή από 07:00 έως 15:00. Σε Σάββατα, Κυριακές και επίσημες αργίες, καθώς και κατά τη διάρκεια απεργιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν ισχύουν οι περιορισμοί.

Για τους μόνιμους κατοίκους του Μικρού Δακτυλίου, οι ειδικές ζώνες εισόδου-εξόδου είναι διαθέσιμες, και οι κάτοικοι μπορούν να αποκτήσουν ειδική κάρτα από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Οι αιτήσεις για την έκδοση ειδικών αδειών κυκλοφορίας θα γίνονται Δευτέρα έως Παρασκευή, με συγκεκριμένα έγγραφα και δικαιολογητικά.

Οι ειδικές άδειες που εκδόθηκαν για την περίοδο 2023-2024 θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 18 Ιουλίου 2025. Οι παραβάτες των περιοριστικών μέτρων θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πηγή: newsbeast.gr