Ενίσχυση των Ευπαθών Ομάδων μέσω του Active Citizens Fund στην Ελλάδα


Επιζώσες έμφυλης βίας, άτομα με αναπηρίες, θύματα βασανιστηρίων και εμπορίας ανθρώπων, καθώς και αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, είναι μερικές από τις ομάδες που υποστήριξε το πρόγραμμα Active Citizens Fund Greece. Αυτό το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώνεται τώρα, αποτελεί τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα με συνολικό προϋπολογισμό 15 εκατομμυρίων ευρώ. Χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), γνωστού ως EEA Grants. Στόχος του προγράμματος ήταν η ενδυνάμωση και η βιωσιμότητα της Κοινωνίας των Πολιτών, η προώθηση της συμμετοχής των πολιτών και η υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, 208 φορείς, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και πανεπιστημίων, υλοποίησαν 128 έργα σε πολλές περιοχές, τόσο αστικές όσο και αγροτικές. Οι ωφελούμενοι ξεπέρασαν τους 152.000 και πάνω από 4,3 εκατομμύρια άτομα ενημερώθηκαν μέσω 702 δράσεων ευαισθητοποίησης για ζητήματα δικαιωμάτων και ισότητας.

Η επιτυχία των έργων γιορτάστηκε σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών, όπου εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών και των δωρητριών χωρών αντάλλαξαν απόψεις για τη σημασία του προγράμματος. Οι οργανώσεις ανέδειξαν τις ιστορίες επιτυχίας που προήλθαν από το Active Citizens Fund, τονίζοντας την ανάγκη για έναν ισχυρότερο τομέα Κοινωνίας των Πολιτών. Επίσης, 53 εκστρατείες και 44 πρωτοβουλίες για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών οργανώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, προάγοντας τη διαφάνεια και την λογοδοσία.

Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν είναι εντυπωσιακά, με περισσότερους από 113.400 ωφελούμενους από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις και 14.700 άτομα που εκπαιδεύτηκαν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος στη στήριξη των ευπαθών ομάδων και στην καταπολέμηση της κοινωνικής ανισότητας.

Πηγή: newsbeast.gr