Ενίσχυση Ψηφιακών Δεξιοτήτων για Εργαζόμενους μέσω του Προγράμματος Ψηφιακός Μετασχηματισμός


Δεκαεπτά φορείς έχουν απαντήσει θετικά στην πρόσκληση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» 2021-2027, με στόχο την παροχή ψηφιακών δεξιοτήτων στους εργαζόμενους σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς. Από τις 24 Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου, το πρόγραμμα αναμένεται να χρηματοδοτήσει την κατάρτιση περίπου 34.722 ατόμων, με τουλάχιστον το 25% αυτών να είναι γυναίκες. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον μέσο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων και να επιθυμούν να εξελιχθούν σε πιο προχωρημένες γνώσεις.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε ότι η ψηφιακή μετάβαση της χώρας απαιτεί νέες ψηφιακές δεξιότητες, και το υπουργείο εξασφαλίζει πόρους μέσω του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των πολιτών. «Η αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων είναι αναγκαία για να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας και οικονομίας», πρόσθεσε. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν σχέδια για τη συμμετοχή εργαζομένων και στον δημόσιο τομέα.

Η πρόσκληση περιλαμβάνει πρόνοιες για τη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και απευθύνεται σε κοινωνικούς εταίρους, επιμελητήρια, και συνδέσμους επιχειρήσεων πληροφορικής. Οι φορείς θα αξιολογηθούν με βάση την αποδοτικότητα που θα επιδείξουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας, με την πρόεδρό του, Γιώτα Παπαρίδου, να τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων πολιτών. Αντίστοιχα, ο Θεόφιλος Μυλωνάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας και Πληροφορικής Ελλάδος, ανέφερε ότι το έλλειμμα εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα προγράμματα εκπαίδευσης καλύπτουν το 75% των αναγκών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με θεματολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η επεξεργασία μεγάλων δεδομένων, και περιλαμβάνουν επιπλέον προτάσεις προχωρημένων δεξιοτήτων. Η πιστοποίηση των συμμετεχόντων θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Πηγή: newsbeast.gr