Ενημερωτικά SMS για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και του τραχήλου της μήτρας


Τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν την έναρξη της αποστολής ενημερωτικών SMS στους δικαιούχους του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη αποσταλεί περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια SMS για την προμήθεια δωρεάν self-test από φαρμακεία που συνεργάζονται με το υπουργείο Υγείας. Οι πολίτες που ενδιαφέρονται μπορούν να βρουν τη σχετική λίστα φαρμακείων.

Το πρόγραμμα αυτό είναι διαθέσιμο για όλους τους πολίτες ηλικίας 50-69 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ, ανεξάρτητα από την ασφάλισή τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχουν διαγνωστεί με παθήσεις όπως αδενωματώδεις πολύποδες, καρκίνο του παχέος εντέρου ή άλλες σχετικές νόσους.

Η διαδικασία είναι απλή: σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος από το self-test, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν δωρεάν ιατρική προσοχή από γαστρεντερολόγο. Οι πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λαμβάνουν σταδιακά το αντίστοιχο παραπεμπτικό για δωρεάν εξετάσεις. Σε αντίθεση, όσοι δεν έχουν κάνει την αντίστοιχη ενεργοποίηση μπορούν να προμηθευτούν το self-test από συνεργαζόμενα φαρμακεία.

Η αποστολή SMS συνεχίζεται και για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, όπου πάνω από 1,4 εκατομμύρια γυναίκες έλαβαν ηλεκτρονικά παραπεμπτικά για εξετάσεις Pap και HPV DNA. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε γυναίκες 21-65 ετών που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε τη σημασία της προσυμπτωματικής εξέτασης για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπείες, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στην αξία της πρόληψης για την δημόσια υγεία. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε τον ρόλο της τεχνολογίας στη διευκόλυνση των πολιτών για τις εξετάσεις τους.

Το πρόγραμμα “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ” σχεδιάστηκε με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και συνάδει με την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για πρόληψη του καρκίνου.

Πηγή: newsbeast.gr